Bin Ladin'in not defterinden: 1976'da Erbakan'ın partisini ziyaret ettim

Bin Ladin'in not defterinden: 1976'da Erbakan'ın partisini ziyaret ettim

CIA, Usame bin Ladin'e ait belgeler arasında kendi el yazısıyla kaleme aldığı şahsi not defterini de yayınladı.

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) 2011 yılında öldürülen El Kaide lideri Usame bin Ladin'in evinden ele geçirilen 470 binden fazla belgeyi yayınladı. Pakistan'ın Abbotabad şehrindeki evden ele geçirilen belgeler Ladin'in hayatındaki birçok noktaya ışık tutuyor.

Yayınlanan belgeler arasında yer alan, Usame bin Ladin'in kendi el yazısıyla kaleme aldığı şahsi not defterinde örgütün strateji ve taktiklerinin yanısıra Ladin'in hayatından önemli kesitleri okumak mümkün.

"Cihat amaclı ilk yolculuğum"

Not defterinin sekizinci sayfasında Ladin, "1976 yılında cihadi amaçlarla Türkiye'ye gelerek Erbakan'ın partisini ziyaret ettiğini" söylüyor. El Kaide'nin eski lideri 19 yaşındayken, Suriye üzerinden karayoluyla Türkiye'ye geldiği bu ziyareti 'cihat amaçlı ilk yolculuğum' olarak tanımlıyor.

CIA tarafından yayınlanan not defterinde Ladin, cihat düşüncesinin ilk olarak ne zaman aklına yerleşmeye başladığına dair kendisini sorgularken Türkiye ziyaretine de değiniyor.

"Cihat düşüncesi ilk olarak ne zaman tanıştın? [Kendisine cevaben] Hatırlamıyorum, sanırım o dönemde lisedeydim. Okuldaki, sokaktaki herkes gibi yaşayan biriydim."

'Erbakan'ın Partisi'ni ziyaret

Daha 19 yaşındayken Türkiye'ye gelerek Erbakan'ın partisini ziyaret ettiğini aktaran Usame bin Ladin beklediğini bulamadığı için geri döndüğünü ifade ediyor.

"Cihat amaçlı ilk yolculuğum 1976 yılında Türkiye'ye, Erbakan'ın Partisi'ni ziyarete gitmemdi. Otobüsle 12 saat süren yolculuğun ardından Suriye üzerinden Hatay'a ulaştım. Bu, kendi başıma yaptığım ilk yolculuktu"

Türkiye'de beklediğini bulamadığını bildiren Ladin, daha sonra ülkesine geri döndüğünü söylüyor.

El Kaide'nin eski lideri bu yolculuk sırasında üzerinde silah taşıdığını ve Suriye'de annesinin akrabalarının bulunduğunu da not defterinde aktarıyor.

Usame bin Ladin, Batı ülkelerini ise ilk kez 23 yaşındayken ziyaret ettiğini, bu ziyaretin ardından birçok ülkeye gittiğini ifade ediyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.