Binlerce ​Cezayirli cumhurbaşkanlığı seçimlerini protesto için meydana indi

Binlerce ​Cezayirli cumhurbaşkanlığı seçimlerini protesto için meydana indi

Binlerce Cezayirli, 12 Aralık’ta yapılması kararlaştırılan seçimleri kabul etmediklerini belirtmek için protesto gösterisi düzenledi.

Binlerce Cezayirli, 12 Aralık’ta yapılması kararlaştırılan seçimleri kabul etmediklerini belirtmek için başkent Cezayir’de yoğun güvenlik önlemlerine rağmen dün protesto gösterisi düzenledi. Başkentin girişindeki güvenlik bariyerleri, eylemcilerin alana girmesini engelleyemezken, 31. Cuma gösterilerine yoğun ilgi vardı.

Sabah saatlerinden itibaren alanı doldurmaya başlayan Cezayirli eylemciler, Merkez Postane meydanında toplanırken, “Halk Kayid Salih’in gitmesini istiyor”, “Hepimizi hapse atın, halk yine de durmayacak” sloganları attı. Protesto hareketinin başladığı 22 Şubat’tan bu yana her Cuma sokakları dolduran kalabalık, 20 Eylül’de Cuma namazı sonrasında düzenlenen gösterilere de büyük ilgi gösterdi. Eylem öncesinde ise güvenlik güçleri, gösterilere katılmak isteyen bazı kişileri gözaltına aldı.

Eylemciler, halk hareketi ve ordunun baskısı altında 2 Nisan’da istifa etmeden önce ülkeyi 20 yıldır yöneten Abdulaziz Buteflika dönemine ait “kalıntılar” olarak nitelendirdikleri eski rejime ait sembollerin iktidardan ayrılmasını istiyor.

Buteflika’nın istifasından bu yana ülkedeki en güçlü adam olan Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih, geçtiğimiz günlerde başkentin içinden ve dışından eylemcileri taşıyan otobüs ve araçların durdurulması talimatı verdi. Söz konusu talimat, başkent Cezayir’e girişleri zorlaştırırken, tüm araçlara yönelik kontroller nedeniyle yollarda uzun araç kuyrukları oluştu.

Gözaltına alınanlar 'bilinmeyen bir alana' götürüldü

Polis kuvvetleri, iki önemli gösteri alanı olan Maurice Audin ve Merkez Postane alanlarına uzanan Diduş Murad sokağı da dâhil ana caddeleri araç trafiğine kapattı. Sivil polis memurları da Merkez Postane yakınlarındaki çok sayıda Cezayirli eylemcinin kimliklerini kontrol ederek, bir kısmını gözaltına aldı. Gözaltına alınan eylemciler, “bilinmeyen bir alana” götürüldü. Başkentin güney batı girişinde ise jandarma ekipleri, başkente girmeye çalışan araçları durdurdu.

Öte yandan Uluslararası Af Örgütü, geçtiğimiz Perşembe günü yayınladığı bir bildiride, Cezayirli yetkililere “20 Eylül’de eylemcilerin başkent Cezayir’e gelişlerini engellememe” çağrısı yaptı. Örgüte göre, 11 Eylül’den bu yana en az 37 öğrenci, çok sayıda siyasi eylemci ve sivil toplum üyesi gözaltına alındı. Bazı tutukluların serbest bırakıldığını açıklayan Af Örgütü, protesto hareketinde öne çıkan Fadıl Bumala, Kerim Tabu ve Semir Belarbi de dâhil en az 24 kişinin hala gözaltında tutulduğunu ifade etti.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.