Binlerce mülteci çocuk Avrupa'da kayboldu

Binlerce mülteci çocuk Avrupa'da kayboldu

Yanında ailesi olmayan birçok mülteci çocuk Avrupa’da kayboluyor.

Sadece Belçika’da 2017’de 618 mülteci çocuk kayboldu, akıbetleri bilinmiyor. Avrupa Polis Örgütü Europol’ün verilerine göre 2014’ten bugüne 10 binden fazla göçmen çocuk Avrupa Birliği ülkelerinde kayboldu.

Batı Avrupa ülkesi Belçika’da bir yılda çoğunluğu Müslüman 618 refakatsiz sığınmacı çocuk kaybolduğunun açıklanması, gözleri yeniden kayıp mülteci çocukların dramına çevirdi. Belçika’da kayıp ve tacize uğrayan çocuklarla ilgili çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşu Child Focus’un verilerine göre, 2017  yılında kaybolan çocuk sığınmacı sayısında daha önceki yıllara göre ciddi artış kaydedildi. Buna göre, 2015 yılında 277, 2016 yılında 284 sığınmacı çocuk kaybolurken, bu sayı geçen yıl 618’e yükseldi.

Child Focus’a göre çocuk sığınmacıların istismarcılar tarafından ele geçirilmiş olabilir. Kayıp çocukların resmi verilerde ifade edilen sayıdan çok daha fazla olduğunu dile getiren Child Focus yetkilileri, resmi verilerin buzdağının görünen yüzü olduğunu söylüyor. Diğer ülkelerde de durum farklı değil Alman Çocuklara Yardım Örgütü (Deutsche Kinderhilfswerk), 2017 yılında 6 binden fazla mülteci çocuğun Almanya’da kayıp durumda olduğuynu açıklamıştı. Yardım örgütünün yöneticisi Holger Hofmann, yaşları 13 veya altında olan kayıp mülteci çocukların sayısının alarm verici düzeyde olduğunu belirtti. Hofmann, Alman Federal Emniyet Teşkilatı’nın verilerine göre, 2017 yılında 13 ve 13 yaşın altında 945 çocuğun, 14-17 yaşları arasında ise 5 bin 502 gencin kayıp olarak kayıtlara geçmiş olduğunu bildirdi. Almanya İçişleri Bakanlığı Göç ve Mültecilerden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Norbert Seitz ise Almanya genelinde kayıp mülteci çocukların sayısı hakkında tam rakam vermenin mümkün olmadığını açıkladı.

Avrupa Polis Örgütü Europol verilerine göre 2014 ile 2018 yıllar arasında 10 binin üzerinde göçmen çocuk Avrupa Birliği (AB) ülkelerine geldikten sonra kayboldu. Bu çocuklar nerede? Europol’ün istihbarat birimi, kayıp mülteci çocukların çeteler tarafından fuhuş ve köleliğe zorlanabileceği, organ mafyasına ağına düşebileceği uyarısını yaptı. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT de aylar önce, kriz bölgelerinden kaçan reşit olmayan yaştaki çocukların sığınmacılar arasında en fazla tehlikeyle karşı karşıya olan grup olduğuna dikkat çekmişti. Çocukların ailelerinden önce tek başlarına Avrupa’ya gönderildikleri ve kendilerini koruyamayacakları için de çok kolay kurban haline gelebileceklerine dikkat çekilmişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.