Birleşmiş Milletler: Türkiye'nin operasyonu savaş suçu sayılabilir

Birleşmiş Milletler: Türkiye'nin operasyonu savaş suçu sayılabilir

Birleşmiş Milletler, Türkiye'nin Suriye'de kontrolü altında bulunan grupların yaptığı infazların 'savaş suçu' sayılabileceğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi'nden Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde başlattığı Barış Pınarı Harekatı'yla ilgili açıklama geldi.

Cenevre merkezli ofis, Türkiye'nin destek verdiği gruplar tarafından gerçekleştirilen "sivillere yönelik infazların" "savaş suçu" olarak sayılabileceğine ve Ankara'nın sorumlu tutulabileceğine dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi'nde yapılan açıklamada ayrıca Ahrar el Şarkiye adlı gruba mensup kişilerin yargısız infaz gerçekleştirdiğini gösteren 12 Ekim'e ait iki farklı görüntünün incelendiği belirtildi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi sözcüsü Rupert Colville, videoda savaşçıların üç YPG'liyi yakaladığının ve infaz ettiğinin görüldüğünü öne sürdü.

Görüntüler doğrulanmadı

Öldürülen kişilerden sadece birinin askeri üniformasının olduğunu vurgulayan Colville, BM'nin görüntüleri doğrulamaya çalıştığını aktardı.

Colville yargısız infazın uluslararası hukukta ciddi bir ihlal olduğuna ve savaş suçu sayılabileceğine dikkat çekti. Colville, bu gruplar üzerinde kontrolü sağlamaması durumunda Türkiye'nin bir ülke olarak bu suçlardan sorumlu sayılabileceğini vurguladı.

BM sözcüsü, Ankara'ya derhal iddialar hakkında tarafsız ve şeffaf soruşturma başlatma çağrısı yaptı. Colville videolar sayesinde kolayca kimliği tespit edilebilecek olan bu kişilerin yakalanması çağrısında da bulundu.

İkisi gazeteci dört sivil öldü

Öte yandan BM İnsan Hakları Ofisi Türkiye'nin operasyonu sonucu Rasulayn'da ikisi gazeteci dört sivilin öldüğünü, beş sağlık tesisinin vurulduğunu açıkladı. Türkiye, operasyon sonucu sınırın Türk tarafında biri dokuz aylık bebek olmak üzere 18 sivilin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

wp-005.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum