IŞİD'e ödeme yapan çimento devi Lafarge 'insanlığa karşı suçlar'dan yargılanmayacak

IŞİD'e ödeme yapan çimento devi Lafarge 'insanlığa karşı suçlar'dan yargılanmayacak

Fransa'da istinaf mahkemesi, IŞİD'e mali destek vermekle suçlanan dünyanın en büyük çimento devi Lafarge firmasının 'insanlığa karşı suça katılımdan' yargılanamayacağına hükmetti.

Paris istinaf mahkemesi, Suriye'de IŞİD'e mali destek vermekle suçlanan dünyanın en büyük çimento devi Lafarge firmasının “insanlığa karşı suça katılımdan” yargılanamayacağına hükmetti. Mahkeme, bu konuda savcılığın somut deliller ortaya koyamadığını bildirdi.

Bununla birlikte Paris istinaf mahkemesi, uluslararası şirketin Suriye’deki savaş sırasında bu ülkedeki faaliyetlerini sürdürmek için IŞİD dahil olmak üzere “silahlı grupların finansmanına katıldığı”, “ambargoyu ihlal ettiği” ve “insan hayatını tehlikeye attığı” yolundaki suçlamalardan yargılanmasına itiraz etmedi.

IŞİD'e para ödendi iddiası

Fransa’da ilk kez 2016 yılında Le Monde gazetesi tarafından yayınlanan haberde, şirketin Suriye'nin kuzeyindeki fabrikasında faaliyetini sürdürebilmek için IŞİD'e para ödediği, petrol ve malzeme satın aldığı gündeme getirildi.

Suriye’nin kuzeyindeki Celabiye şehrinde bir çimento fabrikası açan Fransız Lafarge şirketinin, IŞİD'in 2013 yılında bölgeyi ele geçirmesinin ardından, fabrikanın işleyişini devam ettirebilmek ve geçiş yapmak için IŞİD'e maddi ödemede bulunduğu ileri sürüldü.

Bu iddialar üzerine harekete geçen savcılık 2015'te İsviçreli Holcim'le birleşmiş olan uluslararası şirket hakkında soruşturma başlattı.

wp-005.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.