Biyolojik silahın ilk adımları mı?: ABD'nin virüs yayan haşere ordusu projesi

Biyolojik silahın ilk adımları mı?: ABD'nin virüs yayan haşere ordusu projesi

biyolojik silahın ilk adımları mı

Genetiği değiştirilmiş virüsleri taşıyan bir böcek ordusu Amerika’nın tarlalarını kurtarabilir mi? Yoksa bu böcekler kontrolü imkansız bir biyolojik silahın ilk adımları mı?

Live Snience'den Brandon Specktor'un haberine göre, “Böcek Müttefikler” isimli yeni Pentagon araştırma projesinin yol açtığı tartışmalar bu sorular üzerine yoğunlaştı. "Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı" (DARPA) tarafından mali destek verilen projede, CRISPR gibi genlerde oynama teknikleri kullanılarak Amerika’da yetiştirilen tarım ürünlerinin daha dayanaklı hale getirilmesi öngörülmektedir. Mesela, herhangi bir yerdeki mısır tarlası beklenmedik bir kuraklığa veyahut bir patojene maruz kaldığı zaman, “Böcek Müttefikler” programı ile bu bölgeye, bitkilerin büyüme hızını düşürmek amacıyla genetiği değiştirilmiş bir virüs taşıyan yaprak biti ordusu gönderilecek.

DARPA’nın internet sitesindeki bilgilere göre, bu tür “Hedef odaklı tedaviler” uygulandığı hasat mevsimi içinde etkili olmaya başlayacağı için Amerika’nın tarım ürünü sisteminin hastalık, aşırı yağışlar, donma ve hatta “devletler veya devlet olmayan aktörler tarafından meydana getirilen tehlikelere” karşı korunması mümkün olacaktır.

Bilim insanları şüphe içinde

Bilim insanları ise duruma şüpheyle yaklaşıyor. 5 Ekim tarihinde Science dergisinde yayımlanan bir makalede, beş kişilik bir bilimadamı ekibi söz konusu projenin nasıl kolaylıkla biyolojik silah olarak kullanılabileceğini veya neden uluslararası toplum tarafından böyle algılanabileceğine dair endişelerini dile getirdi.

Science dergisindeki mektubun yazarlarından bir tanesi olan ve aynı zamanda Almanya’daki Freiburg Üniversitesi bünyesinde uluslararası hukuk profesörlüğü yapan Silja Voeneky Washington Post gazetesine verdiği röportajda proje hakkında şu ifadeleri kullandı: “Hastalıkları yaymak için böceklerin bir vektör (taşıyıcı) olarak kullanılması klasik bir biyolojik silah olup, tarihte birçok kez kullanılmıştır.”

Böcek Müttefikler programının Proje Müdürü olan Blake Bextine ise pek endişeli değil. Kendisi şöyle diyor, “Ne zaman devrim niteliğinde bir teknoloji geliştirseniz, bu teknolojinin (hem saldırı hem de savunma amaçlı) kabiliyetleri olması kaçınılmazdır. Fakat bizim burada yaptığımız bu değildir. Bitkilere faydalı özellikler katıyoruz ... Mahsülün güvenliğiniden emin olmak istiyoruz zira bu bizim gözümüzde bir ulusal güvenlik meselesidir.”

Böcek Müttefikler gelişim sürecinin hala çok başlarında bulunuyor. Şu ana kadar en az 4 ABD merkezli üniversiteye (Boyce Thompson Institute, Penn State Üniversitesi, The Ohio State University ve Austin’deki University of Texas) proje üzerinde çalışması için ödenek ayrıldı. Bextine, Washington Post’a verdiği röportajda projenin kısa bir süre önce, ilk hedefine ulaştığını açıklamıştı. Bir yaprak bitinin, mısır bitkisine taşıdığı floresan isimli “yapay virüsü” aktarıp aktaramayacağına dair testler sonucunda mısır bitkisinin “parladığı” gözlemlendi.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.