Spor yapmamak sigara ve kalp hastalığından daha riskli

Spor yapmamak sigara ve kalp hastalığından daha riskli

ABD'de Cleveland Kiliniği’nde, 1991 ile 2014 yılları arasında 120 bin kişinin egzersiz testi sonuçlarından yararlanılarak yürütülen çalışmaya göre sporsuz yaşam, sigara kullanımı, diyabet ve kalp hastalıklarından daha riskli.

Sağlıklı ve uzum yaşam için düzenli olarak spor yapmanın faydaları artık tartışılmaz bir gerçek. Ancak ABD'de yürütülen bilimsel bir çalışma, daha da ileriye giderek egzersiz eksikliğinin sigara kullanımı, diyabet ve kalp hastalıklarından daha tehlikeli olduğunu ileri sürdü.

Cleveland Kiliniği’nde çalışmaları yürüten ekibin başındaki isim kardiyolog Wael Jaber, uzun süren çalışmanın sonucunu "son derece şaşırtıcı" olarak değerlendirdi.

Cuma günü JAMA Network Open dergisinde yayımlanan çalışma için bilim insanları, 1991 ile 2014 yılları arasında yaklaşık 120 bin kişinin egzersiz testinin sonuçlarından yararlandı.

Araştırmanın sonucuna göre "hiç spor" yapmayanların "çok spor" yapanlara göre ölüm riskinin yüzde 500 daha fazla olduğu öne çıkıyor. Az spor yapanlara göre ise bu rakam yüzde 390 düşüyor.

Bilim insanları, söz konusu çalışmanın gönüllülerin söylediklerinden değil de gerçek spor testlerine dayanmasının, spor ile ölüm tehlikesi arasındaki korelasyonu daha da güçlendirdiğini belirtti.

"İnanıldığının aksine çok spor yapmanın sağlık için zararlığı olmadığını" belirten kardiyolog, "Aksine daha uzun yaşam için çok faydalı olabileceğine" işaret etti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.