Blinken ile Sisi'nin Gazze görüşmesinin öne çıkan başlıkları neler?

Blinken ile Sisi'nin Gazze görüşmesinin öne çıkan başlıkları neler?

İsrail ve ABD'li destekçileri İsrail'in Filistinlileri Gazze'den çıkarmaya yönelik bir planlarının olmadığı konusunda ısrarcı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Perşembe günü Kahire'de Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile bir araya gelerek İsrail ve komşuları arasında Gazze'deki savaşla ilgili olarak yürütülen yoğun diplomasi trafiğini tamamladı.

Ziyaret, Sisi'nin Ürdün Kralı Abdullah ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile Kızıldeniz'deki Akabe Limanı'nda bir araya gelmesinden bir gün sonra gerçekleşti ve Washington, çatışmanın Lübnan, Irak ve Kızıldeniz nakliye yollarına yayılma tehdidine rağmen Gazze'de dökülen kanın durdurulması için bir yol bulmaya çalıştığını ifade ediyor.

Mısır ve Ürdün görüşmelerin ardından İsrail'in 23.000'den fazla Filistinlinin ölümüne neden olan saldırılarının Gazze'deki 2.3 milyon insanı yerinden etmemesi ya da bir İsrail işgaliyle sonuçlanmaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

İsrail ve ABD'li destekçileri ise İsrail'in böyle bir planı olmadığı konusunda ısrar ediyor.

Bir hafta içinde dokuz ülkeyi ve işgal altındaki Batı Şeria'yı ziyaret eden Blinken, İsrail'e, Müslüman çoğunluğa sahip komşularının savaştan sonra Gazze'nin yeniden inşa edilmesine yardımcı olacağı ve İsrail ile ekonomik entegrasyonu sürdüreceği, ancak bunların İsrail'in bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına izin vermeyi taahhüt etmesi halinde gerçekleşeceğini ifade etti.

Bu bağımsız devlet Gazze'yi ve Blinken'in Çarşamba günü Filistin'in fiili başkenti Ramallah'ta Abbas ile bir araya geldiği Batı Şeria'yı da kapsayacak.

Washington, İsrail'in 2007'den bu yana Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas'ı ortadan kaldırma hedefine ulaşması halinde Gazze'nin yönetimini devralabilmek için, pek sevilmeyen Filistin Yönetimi'nin reformlar yapmasını ve güvenilirliğini yeniden kazanmasını istiyor.

Blinken'in Mısır'da Hamas ile Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda devam eden görüşmeleri de ele alması bekleniliyor.

Salı günü NBC'ye verdiği bir mülakatta Blinken, çatışmaların durduğu ve 100'den fazla rehinenin serbest bırakıldığı daha önceki bir anlaşmanın bozulmasının ardından Hamas'ın daha fazla rehinenin serbest bırakılması için görüşmelere başlayacağından umutlu olduğunu söyledi.

Kaynak: Mepa News, Reuters

x.gif

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.