Maged Mandour

Maged Mandour

Sisi Mısır'ı Suriye benzeri bir iç çatışmaya sürüklüyor

Sisi Mısır'ı Suriye benzeri bir iç çatışmaya sürüklüyor

Yeni kitabıma Macbeth'ten bir alıntıyla başlıyorum: "Baş parmaklarımın kaşınmasına bakılırsa bu yana doğru hain bir şey geliyor."

Mısır'ın demokratik yollarla seçilmiş ilk cumhurbaşkanını deviren darbe gerçekleştiğinde yirmili yaşlarımın sonlarındaydım ve ardından gelen katliamlar, o zaman kendini tesis etmekte olan yeni askeri rejime olan takıntımı ateşledi.

On yıl süren bu saplantı sonunda beni Sisi yönetimindeki Mısır adlı bir kitap yazmaya kadar götürdü. "Uçurumun Kıyısında Bir Millet" adlı kitabımı yazmama yol açtı, bu kitapta modern Mısır tarihinde görmediğimiz bir rejimin anatomisini ortaya koydum.

Kitapta, otokratik seleflerinden farklı olarak Abdulfettah es Sisi hükümetinin iki açıdan benzersiz olduğunu savunuyorum.

Birincisi, modern Mısır tarihinde ülkenin doğrudan askeri yönetim altında olduğu ve orduyu dengeleyecek ya da ordunun genişleyen gücü için sivil bir cephe görevi görecek sivil bir partinin bulunmadığı tek döneme tanıklık ediyoruz.

İkinci olarak, Sisi rejimi kitlesel devlet şiddetine patolojik bir şekilde bağlı, bunu bir tercih meselesi olarak değil, ideolojik bir gereklilik olarak görüyor, baskıyı endemik hale getiriyor ve rejimin ideolojik yapısına derinlemesine yerleşmiş durumda.

Bu özellikler, ordunun iktidarı sağlamlaştırma ve 2011'deki kitlesel protestoların bir daha asla tekrarlanmamasını sağlama takıntısından kaynaklanmaktadır. Bu takıntı, iç reform beklentileri sınırlı olan acımasız bir askeri rejimi doğurmuştur.

Devlet muhafızları olarak ordu

Kitap 2013 darbesi ve onu takip eden katliamlarla başlıyor. O yaz, önce Müslüman Kardeşler'i hedef alan ve daha sonra seküler muhalefete de yayılan bir baskı dalgası için kitlesel halk desteği toplayabildiği, rejimin kurucu süreci olarak tanımlanıyor.

Bu ancak Müslüman Kardeşler'in beceriksizliği ve laik muhalefetin, ordunun sadece müdahale etmesine değil aynı zamanda kitlesel histeriye elverişli bir söylem inşa etmesine izin veren düpedüz otoriter çizgisiyle suç ortaklığı sayesinde mümkün oldu.

Bu kitlesel şiddet eylemleri, ulusu organik bir bütün, orduyu da ulusun ve devletin koruyucusu olarak gören, orduya muhalefeti vatana ihanetle eş tutan ve ordunun muhaliflerini ulusal tabakaların dışına atmasına izin veren Mısır milliyetçiliğinin şovenist bir versiyonu aracılığıyla meşrulaştırıldı.

Bu durum, yeni rejimin muhaliflerini bastırmak için halkın da katılımıyla kitlesel şiddet kullanılmasını ve ordunun büyük bir siyasi projeye, yani devletin ve ekonominin tamamen askerileştirilmesine girişmesini meşrulaştırdı.

Bu, cumhurbaşkanlığının yargı üzerindeki gücünü artıran ve yargının hala sahip olduğu bağımsızlık görünümünü aşındıran sayısız yasal ve anayasal değişikliği içeriyordu. Ordunun, devletin laik yapısının ve demokratik hakların koruyucusu olarak yeni ve benzeri görülmemiş anayasal rolü, ordunun siyasete sürekli müdahalesi için yasal bir zemin sağladı.

Aynı zamanda ordunun baskıcı yetkilerini genişletirken, rejimin sürdürülmesindeki rolünü artırdı ve onu esas olarak rejimi istikrara kavuşturmayı ve muhalefeti bastırmayı amaçlayan bir iç güvenlik organına dönüştürdü.

Tüm bunlar Sisi'nin "şer ekseni" olarak adlandırdığı kişilerle mücadele etmek ve "devleti korumak" adına yapıldı.

Mısır kapitalizminin yeniden yapılandırılması

Mısır'ın sıkıntılarına ilişkin herhangi bir analiz, 2011'deki demokratik kazanımları tersine çevirerek kamusal alanı tamamen kapatan güvenlik güçleri mensuplarının sahip olduğu yasal dokunulmazlığı kabul etmeden tamamlanamaz.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, tüm bunlar demokrasi yanlısı aktivistlere karşı modern Mısır devletinin kuruluşundan bu yana ülkede görülmemiş düzeyde siyasi şiddete yol açtı. Binlerce kişi, bazen yargılanmadan, uzun süreli hapis cezalarına çarptırıldı. Yargısız infazlar büyük ölçüde arttı, zorla kaybetme ve işkence kurumsallaşmış uygulamalar haline geldi.

Sisi'nin askeri rejimi, yıllarca süren sadist şiddet ve devleti ele geçirme faaliyetlerinin ardından, tüm rakip sivil güç merkezlerini ortadan kaldırmayı ve Mısır siyasetinin tartışmasız egemeni olmayı başardı.

Ordu, yerel düzeyden ulusal düzeye kadar devletin tüm organlarına nüfuz ettikten ve güvenlik servisleri parlamento seçimlerini düzenledikten sonra, en iddialı projesine girişti: Mısır kapitalizminin yeniden yapılandırılması.

Politika basitti: Ordu tarafından yönetilen ve yürütülen -ekonomik faydaları şüpheli- mega projelere girişmek amacıyla uluslararası finans piyasalarından ve kuruluşlarından daha fazla borç girişi talep etmek için Körfez ülkelerinden gelen cömert desteği kullanmak.

Bu durum ordunun ekonomik ayak izini önemli ölçüde genişletmesine ve ekonomide varlığının yok denecek kadar az olduğu sektörlere derinlemesine nüfuz etmesine, bu süreçte özel sektörü dışlamasına olanak sağladı.

Krediler akmaya devam ettiği sürece, borca dayalı büyümenin devam edeceği yanılgısı hakim görünüyordu. Ancak uluslararası krediler azaldığında ve Körfez ülkeleri artık cömertçe destek vermeye devam etmek istemediğinde, model çöktü ve hala devam etmekte olan dramatik bir borç krizine yol açtı.

Mısır lirası büyük ölçüde değer kaybetti, enflasyon tarihi zirvelere ulaştı ve özel sektör durma noktasına geldi. Bunların hepsi Mısır'ın siyasi sistemine organik olarak bağlı olan ve kitlesel devlet şiddetiyle sürdürülen militarize devlet kapitalizminden kaynaklanıyor.

Suriye benzeri senaryo

Ancak bu modelin şimdiye kadarki dayanıklılığı aynı zamanda onun Aşil topuğudur.

Bir iktidar partisinin olmaması ve ılımlı muhalefetin yok olması, rejimi olası sivil karışıklıklarla başa çıkma konusunda donanımsız bırakıyor.

Bu tablo, doymak bilmez iktidar ve rüşvet iştahına karşı sivil bir denge unsuru olmadığı için Sisi'nin dizginleyemediği ve giderek güçlenen ordu nedeniyle daha da karmaşık bir hal alıyor.

Bu durum sadece elitlerin öncülük ettiği reform olasılığını azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda halkın öfkesine karşılık olarak kitlesel baskı olasılığını da artırıyor ki Mısır'ın derinleşen ekonomik krizinin ortasında bu olasılık giderek artıyor.

Böylece Suriye benzeri bir senaryo daha da olası hale geliyor. Bu, 100 milyondan fazla insanın yaşadığı bir ülkede korkutucu bir ihtimal.

Sınıflar arası bir kitle ayaklanması karşısında rejimin baskı aygıtının parçalanması ihtimali hala mevcut. Bununla birlikte, ordudaki düşük rütbeli subayların -yani baskıyı fiilen uygulamaktan sorumlu olanların- rejimin söylemine iyice bağlandıklarına ve rejime daha da sadık hale geldiklerine inanmak için iyi nedenler var.

Rejimin yönetim modeli krizden krize sürüklendikçe ve bu modelin sürdürülebilir olmadığı ortaya çıktıkça, kamusal alanın açılması için sürekli mücadele yoluyla uzun vadeli bir değişim olasılığı var.

Bu yol uzun ve dolambaçlıdır ve ancak Mısır'ın kamusal yaşamının dokusuna önemli ölçüde zarar verildikten sonra başarıya ulaşabilir.

Macbeth'teki cadıların önceden söylediği gibi, "bu yana doğru hain bir şey geliyor."


Middle East Eye'da yayınlanan bu değerlendirme Mepa News okurları için Türkçeleştirilmiştir. Değerlendirmede yer alan ifadeler yazarın kendi görüşleridir ve Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

Bu yazı toplam 1611 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Maged Mandour Arşivi