Blinken'dan Ortadoğu'ya ilk ziyaret

Blinken'dan Ortadoğu'ya ilk ziyaret

Antony Blinken, ABD Dışişleri Bakanı olarak Ortadoğu'ya ilk ziyaretini gerçekleştiriyor.

Antony Blinken, ABD Dışişleri Bakanı olarak Ortadoğu'ya ilk ziyaretini gerçekleştiriyor. Blinken, İsrailli ve Filisitinli yetkililerin yanı sıra bölgede diğer bazı temaslarda da bulunacak.

Amerikan yönetimi, Gazze’ye hızla insani yardımların ulaştırılması ve yeniden altyapının tesis edilmesi için Filistinli yetkililer ve Birleşmiş Milletler'le birlikte çalışacağını açıkladı.

Bölgeye ziyareti öncesinde CNN haber kanalına konuşan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, “Şu anda odak noktamız ısrarla bölgedeki insani durumla başa çıkabilmektir. Yeniden yapılanma ve inşa için Filistinliler, İsrailliler ve bölgedeki ortaklarımızla çalışacağız” dedi.

ABC televizyonunda katıldığı programda da Blinken, ABD Başkanı Joe Biden’ın da iki devletli çözümden yana olduğunu söyledi ancak bunun hemen bugün için gerekli olmadığını belirtti.

Hamas’ı da suçlayan Blinken, örgütün Filistin halkına yıkımdan başka birşey getirmediğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden da Cuma günü Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in’le görüşmesi sonrası düzenlenen basın toplantısında “Bir noktayı açıklığa kavuşturalım: Bölge ülkeleri İsrail’in bağımsız bir Yahudi devleti olduğunu ve var olma hakkını kabul edene dek bir barış olmayacaktır” dedi.

Biden ayrıca Batı Şeria ve Gazze’deki Filistin halkının güvenliğinin sağlanmasının da gerekli ve önemli olduğunu belirtti.

Öte yandan Mısırlı diplomatlar da arabuluculuk faaliyetlerini sürdürüyorlar. Bu çerçevede diplomatlar Gazze’ye gitti ve ayrıca Filistin lideri Mahmud Abbas’la da biraraya geldiler.

BM Güvenlik Konseyi ateşkesten memnun

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri de İsrail ve Hamas arasında ilan edilen ateşkesten memnuniyet duyduklarını açıkladı. Yapılan açıklamada iki devletli çözüm çağrısı da yinelendi.

Bazı uzmanlarsa hali hazırda ilan edilen ateşkesin uzun vadeli sorunların çözümü konusundaki soru işaretlerini gidermeyeceğine dikkat çekiyor.

ABD Barış Enstitüsü uzmanlarından Mısırlı eski diplomat Hesham Yusuf, “ABD, egemen, yaşanılabilir, İsrail’le iç içe bir Filistin devletinin nasıl olacağı konusundaki net tavrını ortaya koymak zorundadır. İki devletli çözüme zarar vereceğini düşündüğü eylemleri de belirtmelidir” değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.