BM: 2023 yılında 569 Rohingya denizde can verdi

BM: 2023 yılında 569 Rohingya denizde can verdi

Çoğunluğu Müslüman olan Myanmarlı azınlık, güvenli bir yer bulmak için denizde tehlikeli yolculuklar yapmaya devam ediyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne göre geçen yıl Güneydoğu Asya'ya doğru tehlikeli tekne yolculuklarına çıkan 569 Rohingya denizde öldü ya da kayboldu ve bu sayı 2014'ten bu yana en yüksek rakam.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Bangladeş'teki kalabalık mülteci kamplarından ya da kendi ülkeleri Myanmar'daki zulümden kaçan yaklaşık 4.500 Rohingya'nın 2023 yılında teknelerle Andaman Denizi ve Bengal Körfezi'ni geçtiğini söyledi.

UNHCR Sözcüsü Matthew Saltmarsh yaptığı açıklamada, "Tahminlere göre 2023 yılında bu yolculuğa çıkan her sekiz kişiye karşılık bir Rohingya'nın öldüğü ya da kaybolduğu bildiriliyor," dedi.

"Bu durum Andaman Denizi ve Bengal Körfezi'ni dünyanın en ölümcül su yollarından biri haline getiriyor."

Yüz binlerce Rohingya, 2017 yılında Myanmar ordusu ve budist çeteler tarafından gerçekleştirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) bir soykırım davasına konu olan acımasız saldırıların ardından Bangladeş'teki kalabalık mülteci kamplarında yaşamak zorunda kaldı.

Ordunun yaklaşık üç yıl önce bir darbeyle iktidarı ele geçirdiği Myanmar'da kalanlar ise çoğunlukla kendi ülkeleri olan Rakhine Eyaletindeki kamplara hapsedilmiş durumda ve hareketleri ve günlük yaşamları sıkı bir şekilde kısıtlanıyor.

1.500'den fazla Rohingya, geçen yıl Kasım ve Aralık aylarında, suların genellikle daha sakin olduğu bir dönemde, denize zorlukla açılabilen ahşap teknelerle Endonezya'nın Sumatra adasının kuzey ucuna çıktı.

Ancak daha önce mültecilere kucak açmış olan köylüler ve ordu bu kez tekneleri denize geri itti ve yolcularına teknedeki korkunç koşullara rağmen karaya çıkamayacaklarını söyledi.

Yaşanan bir olayda, tekneleri Andaman Denizi'nde batan yaklaşık 200 kişinin boğulduğundan korkuluyor. Diğerleri ise karaya çıkacak bir yer ararken günlerce denizde kaldı.

Aralık ayında bir grup öğrenci Banda Aceh'te düzinelerce Rohingya'nın barındığı bir belediye binasını basarak grubun sınır dışı edilmesini talep etti.

UNHCR hükümetleri bu tür trajedilerin tekrarlanmaması için adım atmaya çağırdı.

"Denizde hayat kurtarmak ve zor durumda olanları korumak insani bir zorunluluk ve uluslararası deniz hukuku kapsamında uzun süredir devam eden bir görevdir" denilen açıklamada, UNHCR'nin tekne yolculuklarına karşı "kapsamlı bir bölgesel yanıt" geliştirmek için çalıştığı belirtildi.

Bangladeş ve Myanmar'dan kaçan Rohingyaların çoğu, şu anda yaklaşık 108.000 Rohingya mülteciye ev sahipliği yapan ve çoğunluğu Müslüman bir ülke olan Malezya'ya geçmeyi umut ediyor.

Endonezya gibi Malezya da BM Mülteciler Sözleşmesi'ne taraf değil ve ülkede yaşayanlar taciz, gözaltı ya da sınır dışı edilme riski altında olan belgesiz göçmenler statüsünde kabul ediliyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum