BM: Belçika sömürgeci geçmişi sebebiyle özür dilemeli

BM: Belçika sömürgeci geçmişi sebebiyle özür dilemeli

Belçika hükümetinin ülkedeki Afrika kökenli insanların haklarını incelemek için çağırdığı Birleşmiş Milletler (BM) Afrika Kökenli İnsanlar Uzmanları Grubu, Belçika'nın geçmişte yaptığı sömürgeler sebebiyle özür dilemesi gerektiğini ancak özrün de yetmeyec

Belçika hükümeti tarafından ülkedeki Afrika kökenlilerin haklarını incelemek üzere çağrılan "Birleşmiş Milletler (BM) Afrika Kökenli İnsanlar Uzmanları Grubu", 8 günlük çalışmanın ardından ara bulguları açıkladı. BM uzmanları, "Belçika, tarihindeki karanlık geçmişiyle yüzleşmek zorunda" açıklamasını yaptı.

BM heyetine göre, Afrika kökenlilere yönelik ayrımcılık, Belçika'da günümüze dek süregelen bir durum. Ülkenin geçmişindeki karanlık noktalar ve işlediği suçlardan dolayı özür dilemesi gerektiğini vurgulayan BM uzmanları, "Sadece özür de yetmez" dedi.

Buna göre Belçika, sömürgecilik konusunu toplumda tartışmaya açmalı ve geçmişiyle yüzleşmeli.

Heyet, Tervuren'deki Afrika Müzesi'ne de eleştirdi. Müzenin hala sömürgecilik döneminden izler barındırdığına dikkati çekildi.

BM uzmanlarına göre Belçika, 1885 - 1960 yılları arasında elinde tuttuğu eski sömürgeler konusunda hiçbir zaman kapsamlı bir özür dilemedi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.