BM: Etiyopya'dan kaçan sivillerin sayısı 200 bini bulabilir

BM: Etiyopya'dan kaçan sivillerin sayısı 200 bini bulabilir

Birleşmiş Milletler, Etiyopya'nın Tigray bölgesinde yaşanan çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan sivillerin sayısının 200 bini bulabileceğini belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM), Etiyopya'nın Tigray bölgesinde yaşanan çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan sivillerin sayısının 200 bini bulabileceğini belirtti.

BM'ye bağlı kurumlar, Etiyopya’nın Tigray bölgesindeki şiddet nedeniyle altı aylık bir zaman diliminde yaklaşık 200 bin kişinin iltica edeceği tahminine göre planlamalara başladı.

BM mülteci ajansı temsilcisi Axel Bisschop, cuma günü Cenevre’de yaptığı basın toplantısında şöyle konuştu: “Tüm kurumlarla birlikte ilk etapta 20.000 kişilik bir eylem planı hazırladık ve şu ana kadarki raporlara göre sınırı geçenlerin sayısı 31.000 civarında olduğundan bu eşik değeri çoktan aşıldı. Yeni planlamalarımız 200 bin sayısı üzerinden yapılacaktır.”

Tigray'da savaş

Etiyopya hükümetinin, yaklaşık iki hafta önce, Tigray’daki federal kuvvetlere ani saldırı düzenlediğini iddia ettiği bölgesel yönetime yönelik askeri bir harekât başlatmasının ardından yüzlerce insan hayatını kaybetti.

Geçen yıl Nobel Barış ödülüne layık görülen Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, 4 Kasım tarihinde, merkezi hükümetine isyan etmek ve federal yönetimi istikrarsızlaştırmayı arzulamak ile itham ettiği bölgedeki iktidar partisi Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'ni yani TPLF’i yıkmak amacıyla Tigray’a savaş açtı.

Afrika’nın en kalabalık ikinci ülkesi olan Etiyopya’dan kaçan mültecilerden bazıları, insani yardım gruplarının gelenleri karşılamak için hazırlık yaptığı Sudan’a geçmek amacıyla aradaki nehri aşmak için botlara doluştu.

UNICEF’in Sudan temsilcisi Abdullah Fazıl, neredeyse yarısı çocuklardan oluşan mülteciler arasında salgın hastalıkların yayılması hususunda endişeler olduğunu söyledi.

BM kurumları, bir an önce yeni kamplar inşa edilmesi ve bölgeye yiyecek yardımının ulaştırılması için ilk etapta 50 milyon dolarlık bir ödenek ayarlamaya çalışmaktadır.

Mülteci krizi devam ederken, Tigray kuvvetlerinin cuma günü komşu bir vilayete roket saldırısı düzenlemesi ile birlikte iç savaşın ülkenin diğer noktalarına da sıçrama ihtimaline dair korkular arttı.

Saldırı, Etiyopya federal hükümetinin, Tigray bölgesinin başkenti Mekelle’ye yaklaştıklarına dair bir açıklama yapmasından bir gün sonra gerçekleşti.

Çatışmaların şiddeti ile birlikte yapılan uluslararası barış çağrıları da yoğunlaşmaya başladı.

ABD’li yetkililer perşembe günü yaptıkları açıklamalarda hem Abiy hem de TPLF liderliğini tansiyonun düşürülmesi doğrultusunda çalışmaya çağırdıklarını ancak henüz bir pazarlık masasının kurulmasının pek de ihtimal dahilinde olmadığını ifade etti.

ABD’nin Afrika hususundaki en yetkili diplomatı olan Tibor Nagy şöyle konuştu: “Aldığımız duyumlara göre, gelinen noktada her iki taraf ta bir uzlaşmaya varılması hususunda pek de hevesli değildir.”

Kaynak: El Cezire, Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.