BM: Filistin'de ekonomik durum hiç olmadığı kadar kötü

BM: Filistin'de ekonomik durum hiç olmadığı kadar kötü

BM'nin Ticaret ve Kalkınma Konferansı şubesi Filistin'de ekonomik durumun hiç olmadığı kadar kötü olduğunu belirterek nedenlerine değindi.

BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) yaptığı açıklamada 2020 yılının ve 2021'in ilk yarısının ekonomik açıdan Filistin için Filistin Yönetimi'nin kurulduğu 1994'ten bu yana en kötü dönem olduğunu açıkladı.

2020'de Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nden oluşan Filistin ekonomisinin %11,5 daraldığı açıklanmıştı.

2019'da da daralan Filistin ekonomisi 2021'de de İsrail'in saldırıları ve baskılarından ötürü bir toparlanma gösteremedi. Tamamına yakını yoksulluk sınırının altında bulunan Filistinlilerin git gide daha fazla oranda açlık sınırının da altına düştüğü belirtiliyor.

UNCTAD sadece 2020'de 66 bin Filistinlinin daha işlerini kaybettiğini, Filistin'de resmi işsizlik oranının %26'ya yükseldiğini, gerçek işsizlik oranının ise bundan çok daha fazla olduğunun tahmin edildiğini belirtti. Yine UNCTAD ekonomik açıdan bu bölgeler için korona salgının etkilerinden daha önemli ve kalıcı olanın İsrail'in bu bölgelere yönelik baskı, saldırı ve ambargo politikaları olduğunu vurguladı.

2021 itibariyle 3,2 milyonu Batı Şeria'da ve 2,1 milyonu Gazze Şeridi'nde olmak üzere Filistin Yönetimi bölgelerinde 5,3 milyon kişi yaşıyor. Kişi başına düşen yıllık gelirin Batı Şeria'da 1500-1600 dolar, Gazze Şeridi'nde 700-800 dolardan ibaret olduğu tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.