BM Genel Sekreteri Guterres: Milyonlarca insan risk altında

BM Genel Sekreteri Guterres: Milyonlarca insan risk altında

BM Genel Sekreteri açıklamasında, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) liderliğindeki virüsle mücadele konusunda çok taraflı çabaları çekinmeden destekleme çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sebebiyle fakir ülkelere yardım edilmemesi durumunda, milyonlarca insanın hayatının risk altında olduğu konusunda uyarıda bulundu.

AFP’nin haberine göre, Guterres, video konferans yoluyla düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Virüsün özellikle dünyanın en savunmasız bölgelerinde orman yangını gibi yayılmasına izin verirsek milyonlarca insan ölecek” ifadelerini kullandı. Küresel dayanışmanın yalnızca ahlaki bir zorunluluk değil herkesin çıkarına olduğunu söyleyen Guterres, “Hemen her ülkenin kendi sağlık stratejilerini uyguladığı bir aşamadan şeffaflığa inanan bir aşamaya geçmeliyiz. Krizle yüzleşme, daha az hazırlıklı olan ülkelere yardım dahil olmak üzere eşgüdümlü bir küresel müdahale“ şeklinde konuştu.

BM Genel Sekreteri açıklamasında, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) liderliğindeki virüsle mücadele konusunda çok taraflı çabaları çekinmeden destekleme çağrısı yaptı. Guterres açıklamasında, yaşanan bu sağlık felaketinin sağlık sistemlerinin beklendiği kadar güçlü olmadığını açıkça gösterdiğini ifade etti.

Çin'de ortaya çıkan salgında son günlerde gerileme görülürken, İtalya’da ise virüsün merkez üssü haline geldi. Dün açıklanan ölüm sayısı daha önce Çin  tarafından açıklanan ölüm sayısını aştı. Son 24 saat içerisinde 427 ölümün kaydedildiği İtalya’da toplam sayısı ise 3 bin 405’e ulaştı. Virüs sebebiyle ölüm sayısı konusunda İtalya ilk sıraya yerleşirken, bunu 3 bin 245 ile Çin, bin 284 ile İran, 767 ile ise İspanya takip ediyor. İtalya virüs sebebiyle ilk ölüm vakasını 22 Şubat’ta duyurmuştu.

Çinli bilim insanları ve sağlık uzmanları, Çin'in koronavirüs savaşındaki en kötü aşamayı geride bıraktığını dile getirirken, virüsün mevsimsel olarak geri dönüşüyle ilgili uyarıları ve ikinci bir dalganın ortaya çıkma ihtimalini küçük olasılık olarak değerlendiriyor.

Uzmanlar, virüsün diğer ülkelere yayılmasıyla birlikte Kovid-19’un önümüzdeki yıla kadar devam edeceği senaryolarına hazırlık yapıyor. Ancak Çin'deki tıbbi danışmanlar, Pekin tarafından uygulanan sıkı önlemlerin haftalar içinde en azından yerel olarak salgının tam kontrolünü sağlayacak kadar başarılı olduğunu ifade ettiler. Her ne kadar yurt dışından gelen gurbetçiler konusunda endişeli olsalar da Çin, 2003 yılında ortaya çıkan SARS gibi koronavirüs ile de mücadele edeceklerine vurgu yapıyor.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.