BM Genel Sekreteri: Güvenlik Konseyi Gazze için harekete geçmeli

BM Genel Sekreteri: Güvenlik Konseyi Gazze için harekete geçmeli

Antonio Guterres Gazze'de bir felaket yaşandığı uyarısında bulunarak Güvenlik Konseyi'ni harekete geçmeye çağırdı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Şartı'nın 99. maddesine atıfta bulunarak BM Güvenlik Konseyi'ni Gazze'deki savaş konusunda harekete geçmeye çağırdı.

Konsey başkanına yazdığı mektupta Guterres, konseyin "uluslararası barış ve güvenliği koruma" sorumluluğuna atıfta bulunarak İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki durumun "uluslararası barış ve güvenliğin korunmasına yönelik mevcut tehditleri artırabileceğine inandığını" söyledi.

Guterres "İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarında dehşet verici insani acı, fiziksel yıkım ve toplu travmalar" yaşandığına vurgu yaptı.

Guterres'in mektubuna cevaben Güvenlik Konseyi üyesi Birleşik Arap Emirlikleri, konseye yeni bir karar taslağı sunduğunu ve "insani ateşkes kararının acilen kabul edilmesi çağrısında bulunduğunu" belirtti.

Konsey Guterres'in tavsiyesine uyarak bir ateşkes kararı almayı tercih ederse, kararın uygulanmasını sağlamak için yaptırım uygulama ya da uluslararası bir gücün konuşlandırılmasına izin verme yetkisi de dahil olmak üzere ek yetkilere sahip olacak.

Ancak konseyin beş daimi üyesi Çin, Rusya, ABD, İngiltere ve Fransa, alınacak kararları veto etme yetkisine sahip.

Daha önce de Gazze konulu kararlar konseyde görüşülmüş ancak çeşitli taraflarca veto edilmişti.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum