BM İnsan Hakları Şefi, Doğu Türkistan ziyaretinde Çin lehine hareket etmekle suçlanıyor

BM İnsan Hakları Şefi, Doğu Türkistan ziyaretinde Çin lehine hareket etmekle suçlanıyor

Bachelet'in bir gözaltı merkezi görmediği iddiası ve Çin aleyhinde bir açıklama yapmaması, Uygur aktivistleri tarafından şiddetle eleştirildi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet yaptığı açıklamada, Çin hükümetini uluslararası insan hakları standartlarına uymalarını sağlamak için terörle mücadele politikalarını gözden geçirmeye çağırdığını söyledi.

Ancak Bachelet, cumartesi günü sona eren ve Doğu Türkistan'ın batı bölgesini de içeren altı günlük Çin gezisinin ülkenin insan hakları politikalarına yönelik bir soruşturma olmadığını da yineledi.

Karşılıklı güvenin inşası için

Bachelet, ziyareti öncesi yaptığı açıklamada "Bu ziyaret Çin'de ve dünyada insan haklarının geliştirilmesi doğrultusunda birlikte çalışabilmek için karşılıklı güven inşa etmeye yardımcı olacaktır " demişti.

Bachelet, 6 günlük ziyaretinde hükümet yetkililerinin yanı sıra akademi, sivil toplum ve iş dünyasından temsilcilerle insan hakları ve diğer sosyal ve ekonomik sorunlar konusunda istişarede bulundu.

Bachelet'in Doğu Türkistan ziyaretine dair

Bachelet ziyareti kapsamında, Çin'in sözde "mesleki eğitim kampları" olarak adlandırdığı ancak gözaltı merkezleri olarak bilinen noktaları inceledi. Ancak Bachelet, bölgede yalnızca bir hapishaneyi ziyaret edip, inceledi. İncelemeleri sonrasında Bachelet, terörizm veya siyasi suçlardan hüküm giymiş Uygurların tutulduğu bir gözaltı merkezi olmadığını itiraf etti.

Bachelet yaptığı açıklamada, "Hapishaneye erişim oldukça şeffaftı. Gerçekten (Çinli yetkililere) çok soru ilettik ve hepsinin yanıtını aldık. Mahkumların 'çoğunluğu' terörizm veya aşırıcılık ile 'muhakkak bağlantılı' değildi." ifadelerini kullandı.

Bachelet ayrıca COVID-19 önlemleri sebebiyle görüşmelerin kısıtlı gerçekleştiğini öne sürdü. İnsan hakları örgütleri, Bachelet'i, söz konusu incelemelerde Pekin'in COVID-19'u bir bahane aracı olarak kullanmasına müsaade etmekle suçladı. İnsan hakları örgütlerinin bu suçlamasının sebebi, Pekin'in COVID-19'u bahane olarak kullanıp araştırmaları tam olarak neticelendirmeme girişimlerine bağlandı.

Bachelet'in bir gözaltı merkezi tespit edemediği iddiası ve Çin aleyhinde bir açıklama yapmaması, Uygur aktivistleri tarafından şiddetle eleştirildi. Yakın zamanda Doğu Türkistan'daki Müslüman Uygur Türklerine yönelik gerçekleşen ihlalleri belgeleyen görüntülenmiş ve belgeler yayımlanmıştı. Aktivistler, Bachelet'in 'çekingen' söylemlerinin ve gezisinin Çin propagandası için bir malzemeye dönüşebileceğinden endişe ediyor.

Kaynak: Euronews, Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.