Doğu Türkistan'da bir bölge dünyadaki en yüksek hapis cezası oranına sahip

Doğu Türkistan'da bir bölge dünyadaki en yüksek hapis cezası oranına sahip

Uygurları 'keyfi şekilde' gözaltına almasıyla bilinen Çin'in, Doğu Türkistan'da yer alan bir bölgede, dünyanın en yüksek hapis cezası oranını kaydettiği bildirildi.

Uygur Türklerine yönelik düzenli insan hakları ihlalleriyle bilinen Çin'in, Doğu Türkistan'da yer alan bir bölgede, 'dünyanın en yüksek hapis cezası oranını' kaydettiği bildirildi.

Associated Press'e (AP) sızdırılan verilere göre, Doğu Türkistan'da bulunan Konaşehir bölgesinde her yirmi beş kişiden biri "terör" suçlamasıyla hapis cezasına çarptırıldı.

AP tarafından elde edilen ve kısmi biçimde doğrulanan verilere ve bir listeye göre, Konaşehir'de 10 bin Uygur Türkü'nün hapis cezası aldığı ifade ediliyor.

Doğu Türkistan'ın güney kısmında bulunan Konaşehir bölgesi, 267 bin kişilik nüfusa sahip. Listeye göre, ortalama hapis süresi 9 yıl olan bölgede, uzmanlarca bu sürenin daha da uzayacağı tahmin ediliyor.

"Uygur Türkü oldukları için cezalandırılıyorlar"

Analistler, hapis cezası alanların sadece Uygur Türkü oldukları için hedef alındıklarını iddia ediyor. Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi olarak adlandırdığı yerde bölge sözcülüğü yapan Elican Anayat, cezaların yasalara uygun bir şekilde verildiğini iddia ediyor.

Anayat "Uygurlar bir kenara, hiçbir etnik veya dini grubu özel olarak hedef almadık." ifadelerini kullanıyor.

Norveç'te sürgünde bulunan Uygur dilbilimci Abdulveli Eyüp tarafından AP'ye aktarılan listede, hapis cezası alan 194 kişiyi tanıyan sekiz Uygur ile yapılan görüşmelerin yanı sıra, Çinli yetkililerle yapılan telefon görüşmelerinin kayıtları, adres, doğum günleri ve kimlik numaralarının kontrolleri listeyi doğruluyor.

Listenin cinayet ve hırsızlık gibi tipik suçları bulunan kişileri içermediği, terörizm veya muhaliflere karşı kullanılan "kavga ve sorun çıkarmak" gibi belirsiz suçlamaları kapsadığı belirtiliyor.

AP'nin Çin Adalet Bakanlığı istatistiklerine dayandırdığı bilgilerde Konaşehir ilçesinde hapsetme oranı, dünyanın en yüksek hapis cezası oranına sahip ülkelerinden biri olan Amerika Birleşik Devletleri'nden 10 kat daha fazla.

Dahası, bu rakamlar, en son açıklanan 2013 yılına ait devlet istatistiklerine göre, Çin genelinden 30 kat daha yüksek.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.