BM İsrail'in Filistin yerleşimlerini yıkmasından 'endişeli'

BM İsrail'in Filistin yerleşimlerini yıkmasından 'endişeli'

Birleşmiş Milletler, İsrail'in Han el Ahmer Bedevi köyünü yıkma kararından endişe duyduğunu ifade etti.

İsrail Yahudi yerleşim yerleri kurma çabalarını sürdürüyor. Bu girişimlerden biri de 24 Mayıs'ta İsrail'in aldığı yıkım kararı.

İsrail, Doğu Kudüs'ün çevresindeki Ayrım Duvarı'nın diğer yakasında kalan Han el-Ahmer Bedevi köyünü yıkmaya hazırlanıyor.

"Derin endişe duyuyoruz"

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Liz Throssell'den karara tepki geldi.

"Bedevi topluluğunun bulunduğu Han el-Ahmer-Ebu el-Helu'nun gelecek günlerde İsrail makamları tarafından yıkılmaya hazırlandığı yönündeki haberlerden derin endişe duyuyoruz."

"İşgalci gücün özel mülkiyeti tahrip etmesi yasaklanmalı"

Throssell, kararın uygulanmamasını, köy sakinlerinin kendi topraklarında kalma hakkına saygı gösterilmesini ve statülerinin düzenli hale getirilmesini istiyor. 

"Bunların da ötesinde uluslararası insani hukuk, özel mülkiyetin işgalci güç tarafından tahrip edilmesini ya da zorla alınmasını yasaklamaktadır." 

Filistinlileri yerlerinden eden proje

Han el-Ahmer köyü, İsrail'in Doğu Kudüs'ten Ölü Deniz'e kadar uzanan yaklaşık 12 bin dönümlük araziden Filistinlilerin çıkarılmasını öngören E1 projesindeki topraklarda.

Yarısından fazlası çocuk

Han el-Ahmer Bedevi köyünde yarısından fazlası çocuk olmak üzere 181 kişi yaşıyor. 

Bölgedeki 3 binden fazla nüfusa sahip 46 bedevi köyünden biri olan Han el-Ahmer'in çevresinde çok sayıda Yahudi yerleşim birimi var.

Derme çatma barakalarda yaşıyorlar

İsrail Yüksek Mahkemesinin yıkım kararı verdiği köyde derme çatma barakalar ve Avrupalı devletlerin desteğiyle kurulan prefabriklerde 181 Filistinli tehdit altında yaşamını sürdürüyor. 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.