BM Myanmar ordusuna ambargo çağrısını yineledi

BM Myanmar ordusuna ambargo çağrısını yineledi

Birleşmiş Milletler, uluslararası topluma Myanmar ordusuna ambargo uygulama çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Myanmar Uluslararası Bağımsız Gerçekleri Bulma Komisyonu (FFM), Myanmar ordusunun uluslararası ve yerel iş anlaşmalarından kazanılan finans desteğiyle ülkede çok ağır insan hakları işlediğini belirtti. Raporda, elde edilen bu finansal kaynakların Arakanlı Müslümanlara yönelik her türlü baskı ve şiddet için de kullanıldığı belirtildi.

BM Bağımsız Soruşturma Komisyonu, Myanmar’da işlenen suçların cezasız kalmaması için uluslararası topluma Myanmar ordusuna ambargo uygulama ve bu suçları işleyenlerin hukuka hesap vermeleri için gerekli adımları atmaları çağrısında bulundu.

BM Soruşturma Komisyonu’nun yayınladığı raporda, Myanmar’da işlenen ağır insan hakları ihlallerinin cezasız kalması halinde bu şiddetin daha da artabileceği kaydedildi.

700 bin Arakanlı zorla Bangladeş’e sürüldü

Rapora göre, Tatmadaw olarak bilinen Myanmar ordusu, 2016'dan bu yana sivillere karşı , kapsamlı ve sistematik insan hakları ihlalleri gerçekleştirdi. Raporda ordunun elde ettiği finansal kaynak ve silahlarla, 700.000’den fazla etnik Arakanlıyı zorla Bangladeş’e sürdüğü belirtildi.

Mynmar ordusunun ülkede gerçekleştirdiği ağır insan hakları ihlalleri ve sistematik vahşeti çeşitli ülkelerdeki 14 yabancı firmadan alınan onlarca savaş uçağı, zırhlı savaş araçları, savaş gemileri, füzeler ve füze fırlatıcılarıyla gerçekleştirildiği kaydedildi.

Mynmar ordusunun işlediği insanlık suçlarının, gerçekleştirdiği acımasız operasyonların, mutlaka uluslararası yaptırımla engellenmesi gerektiği kaydedildi. BM bağımsız gözlemcileri tarafından hazırlanan raporda orduya finansal destek sağlayan şirketlerin adları da açıklandı. Bu şirketlerle Myanmar ordusunun silah ve finans ilişkileri detaylarıyla ortaya koyuldu.

Son kapsamlı raporun ardından gözlemciler, uluslararası yaptırımlarla karşı karşıya kalma riski nedeniyle adı açıklanan söz konusu şirketlerin, Myanmar ordusuna yönelik desteklerini sonlandırabileceğini kaydediyorlar.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.