BM: Tigray'daki çatışma Etiyopya'da büyük istikrarsızlıklara yol açabilir

BM: Tigray'daki çatışma Etiyopya'da büyük istikrarsızlıklara yol açabilir

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock Çarşamba günü Güvenlik Konseyi'ne yaptığı açıklamada, Etiyopya’nın Tigray bölgesinde süren çatışmanın ülkede daha geniş bir istikrarsızlaşmayı tetikleyebileceğini söyledi.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock Çarşamba günü Güvenlik Konseyi'ne yaptığı açıklamada, Etiyopya’nın Tigray bölgesinde süren çatışmanın ülkede daha geniş bir istikrarsızlaşmayı tetikleyebileceğini söyledi.

Lowcock'un 15 üyeli Güvenlik Konseyi'nin kapalı sanal brifinginde aktardığı notlarına göre, BM'nin tam olarak erişime sahip olmadığı bölgeden yüzbinlerce insan yardıma muhtaç.

Reuters'ın haberine göre Lowcock, başka yerlerde güvensizliğin arttığına dair raporlar olduğunu, bunun Etiyopya birliklerinin Tigray'e yeniden konuşlandırılmasının yarattığı bir boşluktan kaynaklanabileceğini söyledi.

Tigray bölgesinde çatışmalar, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed'in Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'ni (TPLF) Etiyopya'ya ait bir askeri üsse saldırı düzenlemekle suçlamasının ardından 4 Kasım 2020 tarihinde başlamıştı.

Çatışmaların ardından, Etiyopya federal ordu güçleri Tigray bölgesinde TPLF birliklerine karşı büyük bir ilerleme kaydetmiş, Tigray başkenti Mekelle'yi 29 Kasım'da kontrol altına alarak zafer ilan etmişti.

TPLF, bölgesel başkent Mekelle'den ve büyük şehirlerden çekilmişti, ancak düşük seviyeli çatışmalar devam ediyor.

Beş milyondan fazla insanın yaşadığı bölgede, savaş başladığından beri binlerce insanın öldüğüne ve 950 bin kişinin evlerinden kaçtığı tahmin ediliyor.

Lowcock, Abiy hükümetinin Tigray'daki toprakların yüzde 60 ila yüzde 80'ini kontrol ettiğini, ancak bölgede faaliyet gösteren etnik Amhara ve Eritre güçlerinin de tam kontrolüne sahip olmadığını söyledi.

Birçok tanık, Eritreli askerlerin Etiyopya güçlerini desteklemek için Tigray'da olduğunu söylüyor, ancak her iki ülke de bunu reddediyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.