BM uzmanları: Filistin'deki savaş suçları araştırılsın

BM uzmanları: Filistin'deki savaş suçları araştırılsın

İsrail'in 7 Ekim'de Gazze'ye yönelik başlattığı saldırılarda yarısından fazlası kadın ve çocuklardan oluşan en az 15.000 kişi hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanları Pazartesi günü, 7 Ekim'den bu yana İsrail ve Filistin topraklarında işlendiği iddia edilen savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlarla ilgili bağımsız soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Yargısız İnfazlar Özel Raportörü Morris Tidball-Binz ve İşkence Özel Raportörü Alice Jill Edwards ortak bir açıklama yayınlayarak "hızlı, şeffaf ve bağımsız soruşturmalar" ve hesap verebilirlik gereğini vurguladılar.

Açıklamada, "Bağımsız soruşturmacılara, çatışmanın bütün taraflarınca işlendiği iddia edilen suçlara ilişkin hızlı, kapsamlı ve tarafsız soruşturmalar yürütebilmeleri için gerekli kaynak, destek ve erişim sağlanmalıdır" denildi.

Açıklamada ayrıca "Yargısız veya hukuk dışı öldürme, işkence veya insan onurunu zedeleyen diğer eylemler de dahil olmak üzere savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçları soruşturma görevi temel bir yasal yükümlülüktür." ifadeleri de yer aldı.

Bu açıklamalar, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail yerleşimlerine yönelik sürpriz bir saldırı düzenlemesi ve İsrailli yetkililere göre 1.200 kişinin ölümüne yol açmasından bu yana devam eden çatışmalara dört günlük bir ara verildiği bir dönemde geldi.

Öte yandan İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik düzenlediği ve hiçbir hedef gözetmeyen saldırılarında Gazzeli yetkililerin açıklamalarına göre yarısından fazlası kadın ve çocuklar olmak üzere en az 15.000 kişi hayatını kaybetti.

Bağımsız uzmanlar BM İnsan Hakları Konseyi tarafından atanıyor ancak Birleşmiş Milletler adına konuşma yapmıyorlar.

Uzmanların açıklamasında uluslararası topluma, en ciddi hak ihlallerinden sorumlu olanların -özellikle de komuta sorumluluğu olanların- "derhal adalet önüne çıkarılmasını" sağlama çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlar için "zaman aşımının söz konusu olmadığı" ve bu suçların evrensel yargı yetkisi kapsamına girdiğine dikkat çekildi.

Bu, herhangi bir ülkedeki mahkemelerin, uyruklarına ve suçların işlendiği ülkeye bakılmaksızın sorumluları yargılayabileceği anlamına geliyor.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.