BM'de Göç Paktı'nın ardından Mülteciler Küresel Paktı da onaylandı

BM'de Göç Paktı'nın ardından Mülteciler Küresel Paktı da onaylandı

Birleşmiş Milletler (BM) Göç Paktı'nın üye ülkelerce onaylanmasının ardından Mülteciler Küresel Paktı da ABD ve Macaristan hariç diğer ülkelerce onaylandı.

Dünya üzerinde sayıları 70 milyona yaklaşan mültecilerin durumunun iyileştirilmesini hedefleyen Mülteciler Küresel Paktı Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yapılan oylamada kabul edildi.

Oylamada ret oyu kullanan ülkeler yalnızca ABD ve Macaristan oldu. Üç ülke çekimser kalırken, bazı ülkelerse oylamaya katılmadı.

Herhangi bir hukuki bağlayıcılığı bulunmayan pakt, ülkeleri mülteci konusunda takınacakları tavırla ilgili bir rehber niteliği taşıyor. Pakt ile mültecilere, eğitim ve sağlık hizmetlerinin yanı sıra çalışma piyasasından yararlanma hakkı tanınıp, yardıma muhtaç olanlara yerleşme imkanı yaratılması da amaçlanıyor. Paktta ülkelerin ne kadar mülteci kabul edeceklerine ilişkin bir kota ise öngörülmüyor

Oylama, tartışmalı BM Göç Paktı'nın Fas'ın başkenti Marakeş'te kabul edilmesinden bir hafta sonra gerçekleşti. Küresel Mülteci Paktı, Fas'ın Marakeş kentinde onaylanan ve ekonomik nedenlerle başka ülkelere göç eden 277 milyon kişiyi ilgilendiren BM Göç Paktı'ndan daha farklı bir nitelik taşıyor. Her iki antlaşma özellikle sağ popülist gruplarca eleştiriliyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.