BM: Dünyadaki mülteci sayısı 258 milyon

BM: Dünyadaki mülteci sayısı 258 milyon

Birleşmiş Milletler (BM), dünyada kendi ülkesi dışında başka ülkelerde göçmen olarak yaşayan insan sayısının 258 milyon olduğunu açıkladı.

Uluslararası Göçmenler Günü, çok sayıda ülkede yapılan çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Düzenlenen etkinliklerde mülteci ve göçmenlerin hem sorunları hem de gittikleri ülkelerde sağladıkları başarılar masaya yatırılarak tartışılıyor.

Birleşmiş Milletler (BM), dünyada 258 milyon kişinin kendi ülkelerinin dışında başka ülkelerde göçmen olarak yaşadığını açıkladı. BM'ye göre zorla başka ülkelere göç etmek zorunda kalanların sayısıysa 68.5 milyon.

BM’ye bağlı Uluslararası Göçmenlik Ajansı (IOM) sadece 2018 yılında yaşamını yitiren mülteci sayısının ise 3 bin 400 kişiyi bulduğunu belirtti.

BM Genel Sekreteri Guterres: ‘‘Ben de göçmenim”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, göçün ekonomik büyüme anlayışın güçlü bir itici gücü olduğunu belirterek küresel göçün bazı ülkelerin kalkınmasında önemli rol oynadığını belirtti. Guterres, “Göç milyonlarca insanın yeni fırsatlar aramalarına ve bunlardan yararlanmalarına izin verir. Dünyada aralarında benim de bulunduğum tam 260 milyon kişiye yakın göçmen var” dedi.

Guterres, “Göç faydaları dışında kuralsız ve eksik yapılırsa bazı toplumların içindeki bölünmeleri yoğunlaştırabilir. İnsanları sömürüye ve tacize maruz bırakabilir. Hükümetlere olan inancı zayıflatabilir.” dedi. Genel Sekreter Guterres, BM Genel Kurulu’nda kabul edilen Güvenli ve Düzenli Göç için Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin küresel göç ve mülteciler için önemli bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.

BM öğle brifinginde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Guterres’in sözcüsü Stephane Dujjaric, mülteci sorununun son kabul edilen küresel anlaşmalarla çözülebileceğine işaret etti. BM Kalkınma Ajansı’nın (UNDP) üst düzey yetkileri çeşitli mülteci kamplarına yaptıkları ziyaretleri gazetecilere değerlendirdi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.