BMGK İdlib konusunu ele alacak

BMGK İdlib konusunu ele alacak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu mevkidaşlarıyla Suriye konusu üzerine New York’ta görüşme gerçekleştireceklerini açıkladı.

Türkiye, İdlib’te bulunan 12 gözlem noktasına takviye kuvvet gönderirken bir yanda da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu mevkidaşlarıyla Suriye konusunu görüşmek üzere New York’ta bir araya geleceklerini açıkladı.

Çavuşoğlu toplantının İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergev Lavrov ile BMGK toplantı esnasında yapılacağını söyledi. Çavuşoğlu bu hafta BMGK’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a eşlik eden heyetin içinde olacak.

Türkiye Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rus heyetle İdlib’teki silahtan arındırılmış bölgenin sınırlarının görüşüldüğü bir toplantı düzenlendiği belirtildi. Toplantının eylül ayının 19-21 tarihleri arasında yapıldığı ifade edilirken İdlib konusunun Soçi anlaşması temelinde ele alındığı vurgulandı. Toplantıda silahtan arındırılmış bölgenin sınırları belirlenirken, yerleşim alanları ve bölgenin coğrafi özelliklerinin dikkate alındığının altı çizildi.

Geçen hafta Pazartesi günü Erdoğan ve Putin, İdlib’te rejim ve muhalif güçleri birbirinden ayırmak için silahtan arındırılmış bölge oluşturma konusunda anlaştıklarını basına duyurmuşlardı.

Türkiye silahtan arındırılmış bölge anlaşmasının ardından ilk adım olarak dün, bölgeye gözetleme noktalarını takviye amacıyla özel kuvvet gönderdi.

İdlib’de kurulacak “silahsızlandırılmış bölge”nin en az 15, en fazla 20 kilometre derinliğinde olacağını belirten Çavuşoğlu, “terörist” grupların buradan çıkarılacağını, “ılımlı” grupların ise tank, roketatar gibi ağır silahlarını teslim edip hafif silahlarla bölgede kalacağını kaydetti. Rusya ve Türkiye bu bölgelerde devriye gezdirecek.

Uzmanlar, Soçi anlaşmasının uygulanmasıyla ilgili en zor aşamanın bundan sonra olacağını belirtirken Ankara’nın işletilecek mekanizmada esas sorumluluğu üstlendiğini ifade ediyorlar.

İdlib konusunun bu hafta BMGK’da yoğun olarak tartışılması bekleniyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.