BMGK'dan Taliban'a çağrı

BMGK'dan Taliban'a çağrı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, "Afganistan'da Taliban yönetimi tarafından kadınlara yönelik son yasak kararlarından dönmesi" çağrısı yapıldı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimine yaptığı çağrıda, "ülkedeki kadınların ve kız öğrencilerin sosyal hayata katılımının tam ve eşit düzeyde olmasını" istedi.

BMGK tarafından salı günü yapılan açıklamada, Afganistan yönetiminin kız öğrencilerin üniversiteye devam etmesinin ve kadınların yerli ve yabancı sivil toplum kuruluşlarında çalışmalarının bir sonraki karara kadar askıya almasını kınandı.

Açıklamada ayrıca kadın ve kız çocuklarının ülkeye tam, eşit ve anlamlı katılımının gerekli olduğuna vurgu yapıldı.

Öte yandan BMGK, Afganistan yönetimini aldığı son kararlardan dönmeye çağırdı.

Afganistan Yükseköğretim Bakanlığı, 21 Aralık'ta kız öğrencilerin ülkedeki özel ve devlet üniversitelerdeki eğitiminin bir sonraki duyuruya kadar durdurulduğunu açıklamıştı.

Afganistan Ekonomi Bakanlığı tarafından yayımlanan bir kararda da, kadınların yerli ve yabancı sivil toplum kuruluşlarında çalışmalarının bir sonraki karara kadar askıya alındığı duyurulmuştu. Kararda kadınların "İslami örtünme kurallarına riayet etmedikleri için" çalışma izinlerinin askıya alındığı belirtildi.

Ayrıca bakanlığın açıklamasında "kadınların belirlenen kıyafet kurallarına uymamalarıyla ilgili ciddi boyuta varan şikayetler alındığı" kaydedildi.

Petrol ve Madenler Bakanı Şahabuddin Dilaver, dün kız öğrencilerin eğitime devam etmesine dair kararın, kış tatilinin sona ereceği 2023 yılının mart ayının sonlarına doğru açıklanacağını söyledi.

Dilaver ayrıca konuya dair bir yasağın söz konusu olmadığını vurgularken kararın İslami değerlere ve Afgan halkının geleneklerine uygun bir şekilde alınacağının altını çizdi.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum