Bosna halkı, Sırplarla yakın ilişki geliştiren Macar lider Orban'a tepkili

Bosna halkı, Sırplarla yakın ilişki geliştiren Macar lider Orban'a tepkili

Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Bosna Sırplarının liderine verdiği destek Bosna-Hersek'te protesto edildi.

Macaristan'ı 2010'dan bu yana yöneten başbakanı Viktor Orban'ın sözcüsü Zoltan Kovacs geçtiğimiz gün tepki çeken bir açıklamada bulundu.

Orban adına yapılan açıklamada, Bosna-Hersek için "2 milyon Müslüman yaşayan, Müslüman çoğunluklu bir ülkenin Avrupa'ya entegrasyonu zor" ifadeleri yer aldı. Açıklama Bosna-Hersek'te tepkiyle karşılandı. 

Orban'ın Sırplarla ilişkileri

Viktor Orban'ın Boşnakların tepkisini çekmesinin nedeni ise bu açıklamadan ibaret değil. Orban'ın son yıllarda Bosna Sırplarının ayrılıkçı lideri Milorad Dodik ile oldukça yakın bir ilişki geliştirdiği gözlemleniyor. Bosna Sırp Cumhuriyeti'ni Bosna-Hersek'ten ayırmaya yönelik hamleleri olan Dodik'e bu doğrultudaki bazı girişimleri nedeniyle AB tarafından konulan yaptırımlara Orban uymayacağını söylemişti.

Bosna-Hersek'in Boşnakların kontrolündeki başkenti Sarayevo'ya (Saraybosna) "Tahran", "Mekke" gibi lakaplar takan Dodik son yıllarda sık sık Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de Orban'ı ziyaret ediyor. Dodik'in Orban'dan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin Bosna-Hersek'ten ayrılması için destek aradığı tahmin ediliyor.

Boşnaklar tepkili

Orban'ın Dodik'le tepki çeken ilişkisi üzerine yaptığı son açıklamalar Boşnakların yoğun tepkisine neden oldu. 'Reisu-l Ulema' olarak isimlendirilen Bosna-Hersek'in dini yapılanmasının liderliği makamında bulunan Hüseyin Kavazoviç Orban'ı kınayarak Orban'ı İslam ve Müslüman düşmanlığı, ırkçılık yapmakla suçladı ve Boşnaklardan Orban'a tepki göstermelerini istedi. Bu gibi çağrılar üzerine Boşnaklar Srayevo'da Orban'ı protesto mitingi düzenlediler. Protestocular Bosna-Hersek yönetiminden Orban'a yaptırım uygulanmasını, Bosna-Hersek'e girişinin yasaklanmasını talep ettiler.

Milorad Dodik ise Orban'a Boşnakların gösterdiği tepkiyle ilgili "Sarayevo git gide daha saldırganlaşıyor ve radikal İslamcılığa yöneliyor." dedi.

Orban'ın Sırbistan yönetimiyle de iyi ilişkileri dikkat çekiyor. Tarihi nedenler ve Katoliklik sebebiyle geçmişte Macarlar ve Hırvatlar müttefik, Macarlar ve Ortodoks olan Sırplar ise rakip olarak görülüyordu. Orban döneminde Macaristan'ın Sırpları müttefik olarak seçmesi dikkat çekiyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.