BOTAŞ'tan doğalgaza yüzde 49 zam ve dolar ayarı

BOTAŞ'tan doğalgaza yüzde 49 zam ve dolar ayarı

Dolar kurundaki artışa bağlı olarak Türkiye'de fiyat artışları devam ediyor.

BOTAŞ, özel sektör doğalgaz santrallerine sattığı gazın fiyatını yüzde 49 oranında artırdı. 1 Ağustos’tan itibaren 1000 metreküp doğalgazın fiyatı 868 TL’den 1312 TL’ye yükseltildi.

BOTAŞ doğalgazdan elektrik üreten santrallere fiyat artışına ilişkin yazı göndermeye başladı. Peki bu ne anlama geliyor? Elektrik üretiminde doğalgaz kullanan santrallerin üretim maliyeleri bu zamla artacak. Ancak hangi oranda elektrik fiyatına yansıyacağı henüz hesaplanmadı.

Enerji sektörü uzmanları yaklaşık olarak piyasada oluşan elektrik fiyatlarını yüzde 15-20 düzeyinde etkileyebileceğini söyledi. Yapılan artışın konutlardaki kullanılan doğalgaz fiyatlarına doğrudan yansıması bulunmuyor.

Yazıda ayrıca BOTAŞ'ın, sattığı doğalgazın ödemesini artık dolar üzerinden alacağı belirtildi. Bunun için bugün itibariyle ABD dolar kuru 4,86 lira olarak baz alındı. Sonraki ödemelerde Merkez Bankasının işlemin yapıldığı günkü dolar satış kuru baz alınacak.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, kararı "talihsiz" olarak niteledi. Bahçıvan, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Eli her zaman taşın altında olan sanayicimiz; zorlu ve rekabetçi iç ve dış koşullara karşı fedakarca mücadele verirken enerjiye yapılan bu yüksek zam karşısında elektrik çarpmış gibi adeta büyük bir şok yaşamaktadır.

Gelecek hedefleri çok büyük olan Türkiye’nin bu hedeflerine ulaşmasının yolu üretim ekonomisini güçlendirmekten, üretim hayatımızı öngörülebilir kılmaktan geçmektedir. Öngörülebilir bir üretim hayatına en fazla ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde BOTAŞ’ın paydaşlarına haber vermeden, ön bir duyuru yapmadan, adeta keyfiyeti çağrıştıran, çağdaş yönetişim anlayışıyla bağdaşmayan bir yaklaşımla aldığı bu baskın zam kararı ekonomik gerçeklerimizle bağdaşmadığı kadar, akıl ve vicdanla da uyuşmamaktadır.

BOTAŞ’ın her açıdan rasyonel olmayan bu kararını ivedilikle gözden geçirmesini, sanayimiz ve sanayicimiz adına talep ediyoruz.”

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.