Brezilya'nın yeni başkanı rakibini tutuklayan yargıcı Adalet Bakanı yapıyor

Brezilya'nın yeni başkanı rakibini tutuklayan yargıcı Adalet Bakanı yapıyor

1 Ocak 2019'da göreve başlayacak olan Brezilya Devlet Başkanı aşırı sağcı Jair Bolsonaro, yargıç Sergio Moro'yu Adalet Bakanı yapma kararı aldı.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, 30 Ekim'de yargıç Sergio Moro'ya Adalet Bakanlığı ya da Yüksek Mahkeme üyeliği teklif edeceğini açıklayarak bunun ilk sinyalini vermişti. Yeni devlet başkanının görevi 1 Ocak 2019'da başlayacak.

Twitter'dan bir açıklama yapan Sergio Moro, adalet ve kamu güvenliğinden sorumlu bakanlığın başına geçmesinin teklif edilmesini "bir onur" olarak niteledi.

Yeni Adalet Bakanı Moro, Bolsonaro'nun en büyük rakibini tutukladı

Moro'nun Bolsonaro hükümetinde adalet bakanlığını kabul etmesi, bugüne kadar yürüttüğü soruşturmaların siyasi motivasyonla yapıldığına yönelik tartışmalara neden oldu.

Sergio Moro, başlattığı yolsuzluk soruşturmasıyla ülkenin eski lideri Dilma Rousseff'in görevden alınmasını, son seçimde Bolsonaro'nun en büyük rakibi olarak görülen Lula da Silva'nın tutuklanmasını sağlamıştı.

Bolsonaro, seçimi kazandıktan sonra verdiği ilk söyleşisinde "silah sahibi olmayı kolaylaştıracak yasalar çıkarma" sözünü de yineledi.

Sergio Moro kimdir?

Federal yargıç Sergio Moro, Petrobras'ın üst düzey yöneticilerinin inşaat şirketlerine verilen ihaleler karşılığı rüşvet almasına yönelik 2014 yılında bir soruşturma başlatmıştı. Soruşturma genişledikçe çeşitli partilerin üst düzey siyasetçileri de benzer suçlamalarla karşı karşıya kaldı.

Sergio Moro'nun başında olduğu "Araba Yıkama Operasyonu" petrol şirketi Petrobras'a yönelik yolsuzlukları araştırıyordu.

Yolsuzluğa karşı mücadelesi nedeniyle bazıları tarafından kahraman olarak görülürken bazıları da solcu siyasetçileri, özellikle İşçi Partisi'ni orantısız şekilde hedef aldığını söylüyor.

Operasyon kapsamında hapis cezası alan ve seçimlere tekrar katılması engellenen eski devlet başkanı Lula da Silva, kendisinin bir "cadı avının kurbanı" olduğunu belirtmişti.

Sergio Moro, adalet bakanlığını kabul etmesinin ardından yürütmekte olduğu soruşturmaları diğer savcılara bırakacağını açıkladı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.