"Bu yaz 18 yaş ve üzerinin aşılanması tamamlanacak"

"Bu yaz 18 yaş ve üzerinin aşılanması tamamlanacak"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Yaz döneminde 18 yaş ve üstünün aşılanmasını tamamlamakta kararlıyız.” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Yaz döneminde 18 yaş ve üstünün aşılanmasını tamamlamakta kararlıyız.” ifadelerini kullandı.

Hürriyet’ten Abdulkadir Selvi’ye konuşan Bakan Koca, aşı sevkiyatında sorunlar yaşandığını belirtti:

“Aşı sevkiyatında çok sorun yaşanıyor” diyen Koca sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyada aşı savaşının olduğunu hep söylüyorum. Hiçbir ülke hedeflediği aşıyı tedarik edemedi. Buna aşı üreticisi olan Almanya gibi ülkeler de dahil. Erken dönemde alabileceğimiz aşılarla ilgili sözleşmeleri yapmak üzere yoğun gayret gösterdik. Sözleşmelere niye uyulmuyor? Şirketlerin uyumunda sorun yok, fabrika üretimde problem yok ama ülkeler öncelikle kendi vatandaşlarını aşılamak istedikleri için üretimi ağırlıklı içeride kullanıyorlar. Eğer sözleşme gereği nisan sonuna 100 milyon aşı gelmiş olsaydı şu an hiçbir sorunumuz yoktu. Çin aşısı, tedarikte yaşanan olumlu gelişmelerle yakında planlandığı şekilde sevk edilmeye devam edecek.”

Koca yine de iddialı konuştu: “Yaz döneminde 18 yaş ve üstünün aşılanmasını tamamlamakta kararlıyız. Belirlediğimiz hedef kitle 65 yaş üstünü, yüzde 90’ın üzerinde aşılamayı amaçlıyoruz” dedi.

BioNTech şirketinin CEO’su Uğur Şahin’le sürekli görüştüğü vurgusunu bir kez daha yineleyen bakan önceki gece yine konuştuklarını belirterek şunlar söyledi: “Haziran ayında 30 milyon doz aşıda sorun olmadığını söyledi. Şu ana kadar BioNTech’ten 5 milyon doz aşı teslim edildi. İlave olarak mayıs ayı için 1 milyon 100 bin doz daha vermeyi planladılar. Toplamda 90 milyon doz aşının hangi aralıklarla teslim edilebileceğini konuşuyoruz.”

Bakan 28 Nisan’da BioNTech aşısında iki doz arasındaki uygulama süresinin altı ila sekiz haftaya çıkarıldığını açıklamıştı. Aşının ilk dozunu yaptırıp ikincisi için randevu oluşturanların işlemi ertelenmişti. Ardından ikinci dozun ertelenmesi kararından önce alınmış randevular geçerli olduğu haberi gelmişti.

Randevularla ilgili 24 saat içinde iki kez karar değişikliği nedeniyle yaşanan bu karmaşaya değinen Koca şunları söyledi: “Bilim kurulunda dünyadaki örnekleri değerlendirdik. Altı-sekiz haftalık zaman diliminde tek doz aşının yüzde 80’e varan oranda koruduğunu değerlendiren çalışmalar var. Birçok gelişmiş ülke, üç-altı aylık uygulamaya geçti. Türkiye için altı-sekiz hafta arayla uygulanmasına karar verildi. Yeni uygulamadan yararlanmak isteyenlerin önceki randevularını değiştirebileceğini bildirdik. Ama bir iletişim sorunu yaşandı ve giderildi.”

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum