Burkina Faso'da darbenin lideri Traore ülkenin yeni devlet başkanı oldu

Burkina Faso'da darbenin lideri Traore ülkenin yeni devlet başkanı oldu

Batı Afrika ülkesi Burkina Faso'da geçtiğimiz gün gerçekleştirilen askeri darbenin lideri Yüzbaşı İbrahim Traore, ülkenin yeni devlet başkanı oldu.

Burkina Faso bir yıl içerisinde ikinci devlet başkanı değişikliğini yaptı.

30 Eylül askeri darbesinin lideri olan Yüzbaşı İbrahim Traore, Burkina Faso Devlet Başkanı ilan edildi.

Açıklama, Ordu Sözcüsü Yüzbaşı Kiswendsida Farouk Azaria Sorgho tarafından yapıldı.

Sorgho, devlet televizyonunda yaptığı konuşmada, Traore'nin Devlet Başkanı ve Silahlı Kuvvetler Yüksek Komutanı sıfatlarıyla göreve başladığını ilan etti.

Söz konusu adımla beraber, Traore, bu yıl Burkina Faso'yu yöneten üçüncü devlet başkanı oldu.

2015 yılında seçilerek göreve gelen Roch Marc Christian Kaboré, 24 Ocak 2022 tarihinde devrilmiş, ülkenin başına darbenin lideri Yarbay Paul-Henri Sandaogo Damiba geçmişti. Damiba'yı deviren Traore üçüncü devlet başkanı olarak göreve başladı.

İbrahim Traore kimdir?

Yüzbaşı rütbesindeki Traore, orduya 2009 yılında katıldı ve Burkina Faso'nun doğusunun yanı sıra kuzeyinde de çeşitli askeri birliklerde görev aldı.

34 yaşındaki Yüzbaşı İbrahim Traore, ülkenin başındaki Paul-Henri Sandaogo Damiba'nın yönetiminden memnun olunmadığı ve Damiba'nın süreci iyi idare edemediği gerekçesiyle yeni bir darbe gerçekleştirdi.

Traore, devrik lider Damiba'nın 24 Ocak'ta demokratik yollarla seçilmiş eski Cumhurbaşkanı Marc Roch Kabore'ye karşı gerçekleştirdiği darbede de yer alan isimlerdendi.

Ancak zaman içerisinde Damiba'nın cunta yönetiminde ayrılıklar meydana geldi. Bu da Burkina Faso'nun yeni lideri Traore ve beraberindekilerin Damiba'yı koltuğundan alaşağı etmesiyle sonuçlandı.

Traore liderliğindeki cunta yönetimi, devrik lider Damiba öncülüğündeki güçlerin Burkina Faso'da varlık gösteren El Kaide ve IŞİD'e bağlı gruplara karşı yeterince etkili olmadığından şikayet ederek yeni bir darbe gerçekleştirdi.

Halihazırda 24 Ocak'ta da Damiba'nın eski Cumhurbaşkanı Kabore'yi devirmesinde, hükümetin cihat yanlısı gruplara karşı etkisiz kalması meselesi başat rolü oynuyordu.

Yüzbaşı Traore'nin darbesinde dikkat çeken unsur ise Traore yanlısı askerlerin ve destekçisi sivil halkın meydanlarda Rus bayrağı açması oldu.

Öte yandan Fransa'nın Burkina Faso'yu terk etmesini talep eden Traore destekçileri, Fransa'nın Büyükelçiliği'ne ait bir yerleşkeyi ateşe verdi.

Traore öncülüğündeki darbenin Rusya tarafından desteklenip desteklenmediği henüz bilinmese de Mali'de geçtiğimiz yıl gerçekleşen darbede Rusya'nın bir parmağı olduğu ifade ediliyordu.

Mali'deki cunta yönetimi Rusya'dan aldığı güçle Moskova ile çeşitli anlaşmalar yapmış ve dahası Rus paralı askerler Mali'deki darbe sırasında sokaklarda gözlemlenmişti.

Burkina Faso'daki meydana gelen yeni darbede Rus paralı askerler görünürde rol almış değil, ancak Traore liderliğindeki cuntanın Fransa karşıtlığı, Rusya'nın Burkina Faso'da da rol oynayabileceği şeklinde yorumlanıyor.

Burkina Faso'da ordu içerisinde bazı kesimler, devrik lider Damiba'nın Fransa ile sıkı ilişkiye sahip olduğunu düşünüyordu.

Hatta yeni darbeyi gerçekleştiren Traore ve beraberindekiler, Damiba'nın Fransa'ya ait bir askeri üsse sığındığı ve burada karşı saldırı hazırlığında olduğunu iddia etti. Ancak bir süre sonra Damiba resmi olarak istifasını açıkladı. Damiba'nın şu an Togo'da olduğu ifade ediliyor.

Wagner paralı askerlerin yakın zamanda Burkina Faso'da varlık gösterip göstermeyeceği ise merak konusu.

Kaynak: Mepa News

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.