Çad cihat yanlılarına karşı Mali'ye 1200 asker gönderecek

Çad cihat yanlılarına karşı Mali'ye 1200 asker gönderecek

Çad, cihat yanlısı gruplara karşı savaşın sürdüğü Mali ve çevresine 1200 asker gönderme kararı aldı.

Çad, cihat yanlısı gruplara karşı savaşın sürdüğü Mali ve çevresine 1200 asker gönderme kararı aldı.

Sahel bölgesindeki gelişmelere dair gerçekleştirilen ve Burkina Faso, Çad, Mali, Moritanya, Nijer ve Fransa'nın katıldığı zirvede, bölgede etkinliğini artıran cihat yanlısı gruplara karşı geliştirilecek strateji müzakere edildi.

Çad Devlet Başkanı İdriss Deby tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, Çad'ın Mali-Burkina Faso-Nijer hattına 1200 asker konuşlandırmayı planladığı ifade edildi.

Çad, bölgede faaliyet gösteren ülkeler içerisinde en donanımlı orduya sahip ülke olarak görülüyor. Mali'de devam eden savaşta Çad ordusu Fransa'nın en büyük destekçisi pozisyonundaydı.

Fransa Mali'deki asker sayısını azaltırken, Çad'ın süreçte daha etkin rol oynayacağı ifade ediliyor.

Son dönemde bölgede El Kaide'nin Batı Afrika yapılanması Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin (CNİM) etkinliğini artırmış durumda.

Çad askerlerini çekmişti

Çad Devlet Başkanı İdriss Deby, Nisan 2020'de yaptığı açıklamada ülkesinin askeri birliklerinin, ülke sınırları dışındaki askeri operasyonlara bundan sonra katılmayacağını ilan etmişti.

2013 yılında Fransa'nın Mali'ye yönelik askeri müdahalesi sonrası bölgede cihat yanlılarına karşı yürütülen savaşta Çad, Fransa'nın en büyük askeri ortaklarından biriydi.

Mali'de ve IŞİD'e karşı savaştığı Çad Gölü bölgesinde yaşadığı kayıpların ardından Çad, bölgedeki savaşlarda yalnız bırakıldığını ve diğer ülkelerin gereken katkıları yapmadığını savunmuştu.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.