Çavuşoğlu: NATO için birinci tehdit Rusya

Çavuşoğlu: NATO için birinci tehdit Rusya

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu "ABD ile görüş ayrılığı içinde olduğumuz konular zaten belli, ancak pozitif gündeme odaklanarak ilişkilerimizi geliştirme arzumuz da ortada." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğu'nun basın toplantısındaki açıklamalarından satırbaşları:

"ABD ile geniş bir gündemimiz var. Geçen ay Stratejik Mekanizma toplantısını düzenlemiştik. Ekonomi ve ticaret olumlu gündemimizin en önemli başlıklarından bir tanesi. Askeri ilişkilerimiz stratejik ortaklığımızın önemli taraflarından biri. Ancak tek taraflı yaptırımlar nedeniyle savunma sanayinde zorluklar yaşıyoruz. F-16 konusunda ABD yönetimi ciddi destek veriyor. Teşekkür ediyoruz. Kongre'de bazı zorluklar çıkabiliyor, Kongre'nin engelleyici değil destekleyici olmasını bekliyoruz. Terörle mücadele her zaman ortak gündemimiz. PKK/YPG ve FETÖ'ye verilen desteğin sonlandırılması talebimizi ilettik"

"İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini F-16'lar için şart koşmak doğru olmaz" vurgusunu yaptı. Bakan, "ABD ile görüş ayrılığı içinde olduğumuz konular zaten belli, ancak pozitif gündeme odaklanarak ilişkilerimizi geliştirme arzumuz da ortada

"Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda ayrı bir tutum izleyebileceğimizi Sayın Cumhurbaşkanımız geçen hafta Stoltenberg'e söyledi.

"NATO'nun tehditleri Rusya ve terörizmdir"

"Biz  herhangi bir terör örgütüne karşı başka bir terör örgütüyle işbirliği yapmanın yanlış olduğunu her zaman söylüyoruz. PKK/YPG'nin de DAEŞ'le mücadele ettiği iddiasının doğru olmadığını her zaman kanıtladık. NATO müttefikleri olarak her türlü terör örgütüyle mücadele etmemiz lazım. Siyasi irade varsa mücadele edecek kapasitemiz de var. NATO için iki tehdit var. Birinci tehdit Rusya, ikinci tehdit terörizm.

DAEŞ'e karşı bizim düşmanımız olan terör örgütüyle işbirliği yapmamız doğru değil. Mutabakata göre ABD'nin sınırlarımızın 30 kilometre güneyinde terör örgütü mensupplarını temizlemesi gerekiyordu bu konuda maalesef somut bir adım göremedik. Bir deprem oldu, bu siyasi bir konu değil, insani bir konu. Depremden etkilenen Suriyeli insanlara yardım etmek bizim insanlık görevimiz. Birçok uluslararası kuruluş ve bazı ülkeler bizim üzerimizden bize yardım getirirken bir kısmını Suriye'ye göndermek istediler. Bu yardımları kolaylaştırmak da bizim insani görevimiz. Kilis'te şu anda zaten açık olan kapıların da insani yardımlar için BM tarafından kullanılabileceğini söyledik. BM bunu olumlu değerlendirdi. Buradan da bazı tırlar insani yardım götürmek için Afrin'e de geçti.

Blinken'ın yaptığı açıklamalar ise şu şekilde:

"Türkiye'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğü desteğini anlıyoruz. Tahıl anlaşması kapsamında az gelişmiş ülkelere yardım çok önemli. Aynı zamanda Montrö Sözleşmesi'nin uygulaması da önem taşıyor. ABD, Türkiye'nin NATO katılımını takdir ediyor, aynı zamanda İsveç ve Finlandiya'nın katılımıyla bu müttefiklik güçlenecektir

Biden yönetimi F-16 konusunda Türkiye'ye destek veriyor. Ulusal çıkarlarımız ve NATO çıkarları için bu çok önemli.

İsveç ve Finlandiya'nın katılımını güçlü bir şekilde destekliyoruz. Bu iki ülke NATO ile askeri dahil tamamen yan yana çalışıyor. Üçlü mutabakata uygun adımlar attılar ve biz bunları olumlu buluyoruz.

Biz Türkiye'nin güney sınırı ile ilgili olarak güvenlik sorunlarını anlıyoruz. Umarım onlar da bizim IŞİD ile ilgili endişelerimizi anlıyordur

Biz Çin'in Rusya'daki savaşa yardım etmesi konusunda endişeliyiz. Çok yakından takip ediyoruz. Başkan Biden, Şi Cinping'e bunun büyük sonuçları olabileceğini söyledi."

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.