Çavuşoğlu, Türkiye'nin Suriye'deki temel hedeflerini açıkladı

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Suriye'deki temel hedeflerini açıkladı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brezilya'nın yeni lideri Luiz Inacio Lula da Silva'nın yemin töreninden dönüşünde ziyarete eşlik eden gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Brezilya ziyareti sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye konusunda dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Sabah'tan Betül Usta'nın haberine göre Çavuşoğlu'nun ifadelerinden öne çıkanlar şu şekilde:

"Suriye muhalefetiyle Türkiye arasında temas oldu. Muhalefetin temsilcileriyle ben de görüştüm. Aslında muhalefet, rejimle epeydir müzakere ediyor. Önümüzdeki süreçte, rejimle siyasi düzeyde yapacağımız görüşmelerden önce muhalefet ile görüş alışverişinde bulunacağız. Muhalefetin aynı zamanda garantörüyüz. Dolayısıyla biz muhalefete rağmen bir adım atmıyoruz.

"Güvenli dönüş olacak"

Bir de şöyle bir yorum yapılıyor, 'Türkiye rejimle uzlaşacak, dolayısıyla herkesi zorla Esad'a teslim edecek.' Öyle bir şey yok, geri dönüşler olur ama güvenli ve onurlu bir şekilde. Burada BM ve AB'nin de angajmanı olacak tabii ki. Hem Türkiye'den hem de diğer komşu ülkelerden Suriyelilerin gönüllü ve güvenli geri dönüşleri için rejimle angajmana girilmesi gerekiyor. Ama sosyal medyada ve bazı basın kuruluşlarında yazdığı gibi, 'İnsanları rejime teslim et, rejim ne yaparsa yapsın' şeklinde bir yaklaşımımız yok.

Türkiye'nin Suriye'deki hedefleri

ABD'den bize "Bunlarla neden görüşüyorsunuz ya da ne oluyor" diye herhangi bir şey gelmedi. Ama böyle bir normalleşmeye karşı olduklarını da anlıyoruz. Yıllardır izlenen politikaların bir neticeye varmadığını ABD'nin de görmesi lazım. Sonuçta bu iç savaşı durdurmak lazım. Suriye'de temel hedefimiz, kalıcı bir istikrarı, barışı tesis etmek, terörden arındırmak, sınır bütünlüğünü ve toprak bütünlüğünü korumak.

"ABD ve Rusya sözünü tutmadı"

ABD, bize YPG ile ilgili yeni bir öneriyle gelmedi. Gelmesine de gerek yok. 2019 mutabakatına ilişkin Ruslar da sözlerini tutmadılar, Amerikalılar da tutmadı. Bu sözlerini yerine getirsinler yeter. Bir de ABD ile eski Dışişleri Bakanı Tillerson geldiği zaman birlikte açıkladığımız 90 günlük bir Münbiç Eylem Planımız vardı, orada da sonuç sıfır.

katki.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum