Ceyş el Adl İranlı askerleri kaçırdığı saldırının görüntülerini yayınladı

Ceyş el Adl İranlı askerleri kaçırdığı saldırının görüntülerini yayınladı

İran'da faaliyet gösteren Ceyş el Adl, 12 askeri kaçırdığı saldırının görüntülerini yayınladı.

İran'da faaliyet gösteren Sünni silahlı grup Ceyş el Adl, 16 Ekim'de düzenlediği saldırının görüntülerini yayınladı.

İran'ın doğusundaki Sistan-Belucistan eyaletinin Lulakdan kasabası yakınlarında bir karakola düzenlenen saldırıda 12 asker alıkonulmuş, çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirilmişti.

Ceyş el Adl'e bağlı sosyal medya hesaplarında, saldırının tüm ayrıntılarına yer veren bir video yayınlandı.

"Fetih Kapısı" başlıklı videon yaklaşık 24 dakika.

"İnsan hakları ihlalleri"

Video, bölgede Sünni azınlığın maruz kaldığı insan hakları ihlallerinin görüntüleri ile başlıyor.

Videoda, bölgede güvenlik güçlerinle durdurulan ve tartaklanan sivillere yer verilmiş. Bu tür görüntülere, Ceyş el Adl benzeri diğer grupların da videolarının başlangıç kısımlarında genellikle yer veriliyor.

1-073.jpg

Saldırı öncesi

Yayınlanan videoda, Ceyş el Adl mensuplarının pikap araçlarla saldırı bölgesine yaklaştığı ve hazırlıklarını sürdürdüğü anlar bulunuyor.

basliksiz-3-001.jpg

Görüntülerde, saldırı öncesi yapılan bir konuşma da yer alıyor. Oldukça karanlık bir ortamda en az 15 savaşçının bir arada olduğu anlaşılıyor. Saldırı gece vakti ya da güneş doğmadan kısa bir süre önce gerçekleştirilmiş.

v.jpg

Videodaki görüntülere göre, saldırının yapılacağı karakol da saldırıdan önce sıkı bir gözlem altında tutulmuş. Saldırının da bu gözlem doğrultusunda düzenlendiği anlaşılıyor. Karakolun dışındaki tel örgülerin yanı sıra, iç kısımda da yükseltilmiş bir toprak seddi mevcut.

w-001.jpg

Saldırıyı düzenleyen Ceyş el Adl mensupları, çektikleri görüntülerle saldırı öncesinde planlama yapıyorlar.

basliksiz-3-002.jpg

Saldırı anı

Videoda, Ceyş el Adl mensuplarının içeriye nasıl sızdıklarına dair görüntüler yer almıyor. Grup, İran askerlerinin kaldığı odalara tek tek girerek, uykuda yakaladıkları İran askerlerini alıkoyuyor. Önce askerlerin yanlarındaki silahlara el koyan Ceyş el Adl mensupları daha sonra askerleri uyandırarak bağlıyor.

Yakalanan askerlerin biri hariç hiçbir askerin direnmediği göze çarpıyor. Askerler arasında iki de istihbaratçının olduğu, önceden verilen bilgilerde yer alıyordu.

basliksiz-3-003.jpg

basliksiz-3-004.jpg

Saldırıda ele geçirilenler

Alıkonulan 12 askerin yanısıra, askerlerin yanında ve karakolun deposunda çok sayıda silah ve mühimmatın da Ceyş el Adl tarafından ele geçirildiği videoda görülebiliyor.

basliksiz-3-005.jpg

Ceyş el Adl mensupları, ele geçirdiği silahlardan bazılarını esir alınan İranlı askerlere taşıtıyor.

basliksiz-3-006.jpg

Saldırıda birçok belgeye de el konulurken, ele geçirilen silahlar da videoda sergilenmiş. Bunlar arasında havan topları ve mühimmatları, piyade tüfekleriyle hafif ve ağır makinalı tüfekler, bunların mühimmatları, el bombaları, dürbünler, keskin nişancı tüfekleri, iletişim aygıtları ve çeşitli askeri ekipmanlar bulunuyor.

basliksiz-3-007.jpg

basliksiz-3-008.jpg

Video, saldırıya dair Ceyş el Adl'in bazı açıklamaları ile sona eriyor.

Saldırıda alıkonulan 12 askerden 5 tanesi geçtiğimiz gün, Pakistanlı yetkililerin de yardımıyla serbest bırakılmıştı. Askerlerin ne karşılığında serbest bırakıldığı ise bilinmiyor.

Alıkonulan askerler, ele geçirilen silah ve mühimmat, esir askerlere karşılık edinilecek kazanımlar ve saldırının sağlayacağı moral avantaj hesaba katıldığında; görüntüleri yayınlanan saldırının Ceyş el Adl için "önemli bir zafer" olduğunu söylemek mümkün.

Rasim Eyüboğlu

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.