Ceyşul İslam İdlib'de 'Ulusal Ordu' çatısı altında yeniden organize oluyor

Ceyşul İslam İdlib'de 'Ulusal Ordu' çatısı altında yeniden organize oluyor

Doğu Guta'dan tahliye edilen grup Suriye'nin kuzeyinde tekrar organize olmaya başladı.

Rusya ve İran destekli Esed rejimi ittifakı bu yılın Nisan ayında çatışmasızlık bölgesi olan Doğu Guta'ya saldırı düzenlemişti. Saldırılar sonucu bölge rejim kontrolüne girmiş, Doğu Guta'daki muhalif gruplar da Suriye'nin kuzeyine tahliye edilmişti.

Kuzeye tahliye edilen gruplardan biri de, Doğu Guta'nın en büyük grubu olan Ceyşul İslam'dı. Ceyşul İslam'a bağlı savaşçılar ve Doğu Guta'daki sivillerin bir bölümü, Fırat Kalkanı Harekatı sonucu kontrol altına alınan El Bab yakınlarına yerleştirilmişti.

"Yeniden organize oluyoruz"

Kuzeye yerleşen Ceyşul İslam, bu bölgede çok sayıda yerleşim inşa ederek organize olmaya başladı. Reuters'a konuşan grubun lideri İssam el Buveydani, grubun "yeniden silahlandığını ve organize olduğunu" söyledi. Buveydani, Ceyşul İslam'ın "Ulusal Ordu" bünyesinde faaliyet gösterdiğini dile getirdi.

"Doğu Guta'da Esed rejimi ve el Nusra'ya karşı birçok savaşta yer aldıklarını" söyleyen Ceyşul İslam savaşçılarının tamamı bölgede yerleşim inşaatı faaliyetinde yer alıyor. El Bab'a yaklaşık 15 kilometre mesafedeki bu bölgede 1400 konut inşa edilmesi planlanıyor. Ceyşul İslam lideri, konut inşasında gerekli paranın Gutalı tüccarlar tarafından sağlandığını söyledi.

Ceyşul İslam, Tahrir el Şam (HTŞ) ile olan gerginlikler sebebiyle gerek kendilerinin gerekse HTŞ'nin bunu kabul etmemesi neticesinde İdlib'e girmemiş, Fırat Kalkanı bölgesine yerleştirilmişti.

"Savaşmaya hazırız"

Buveydani burada uzun süre kalmayacaklarını belirterek "Beldelerimize geri döneceğiz. Onları özgürleştirecek ve terörist tağutu devireceğiz." şeklinde konuştu. İssam el Buveydani rejimin devrileceğine halen inandığını, bunun da muhaliflerin birleşmesinden geçtiğini ifade etti.

Ceyşul İslam lideri Buveydani, savaşçılarının maaşlarını Türkiye'den aldığını dile getirerek, Esed rejimiyle ve YPG gibi düşmanlarla savaşmaya hazır olduklarını aktardı.

Kaynak: Mepa News, Reuters

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.