İdlib'de muhalifler çekilme iddialarını yalanladı

İdlib'de muhalifler çekilme iddialarını yalanladı

İdlib kenti için varılan Soçi Mutabakatı'nda öngörülen silahsızlandırılmış bölgenin oluşturulmasına az bir zaman kala bazı Suriyeli muhalif gruplar, bölgeden çekildikleri yönündeki iddiaları yalanladı.

Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC) ittifakı, mutabakatı memnuniyetle karşıladığını ancak henüz bölgeden ağır silahların çekilmediğini duyurdu. UKC Sözcüsü Naci Mustafa, Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada "Herhangi bir bölgeden ya da cepheden ağır silahlarımızı çekmedik. Bu haberleri tamamen reddediyoruz" dedi.

Muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, daha önce UKC'yi oluşturan örgütlerden birinin Türk-Rus mutabakatı uyarınca bölgeden ağır silahlarını çekmeye başladığını duyurmuştu.

Gözlemevi'nden yapılan açıklamada, 8 bin 500 ila 10 bin üyesi bulunan Feylak el Rahman grubunun silahsızlandırması öngörülen bölgedeki üç kasabada bulunan tanklar ve toplar da dahil ağır silahlarını çekmeye başladığı söylenmişti. Feylak el Rahman Sözcüsü Sayf el Raad da AFP'ye yaptığı açıklamada, "Soçi'de varılan mutabakata bağlılığımız sürmekle birlikte, silahlarımızın ve savaşçılarımızın konuşlandırılmasında herhangi bir değişiklik olmadı" dedi.

Yine UKC'ye üye gruplardan Feylak el Şam'ın lideri Şeyh Ömer Huzeyfe de Reuters haber ajansına "Silahsızlandırılmış bölgeden çekildiğimize dair haberler yalandır" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da geçtiğimiz günlerde New York'ta Reuters Haber Ajansı'na verdiği mülakatta silahlı grupların silahtan arındırılmış bölgeden ayrılmaya başladığını söylemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin'in 17 Eylül'de Soçi'de üzerinde uzlaştığı İdlib Mutabakatı ana hatlarıyla şöyleydi;

  • İdlib'in etrafında Esed rejimi ordusu ile silahlı grupları ayıran 15-20 kilometrelik silahsızlandırılmış bir bölge oluşturulacak.
  • 10 Ekim'e kadar tank, roketatar, top ve havan gibi ağır silahlar bu bölgeden çekilecek.
  • 15 Ekim'e kadar tüm "radikal terörist gruplar" silahsızlandırılmış bölgeden uzaklaştırılacak.
  • 2018'in sonuna kadar M4 (Halep-Lazkiye) ve M5 (Halep-Hama) otoyollarının güvenliği sağlanıp trafiğe açılacak.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.