Cezayir 10 binden fazla mülteciyi Sahra Çölü'ne ölüme yolluyor

Cezayir 10 binden fazla mülteciyi Sahra Çölü'ne ölüme yolluyor

Cezayir'in sınır dışı ettiği mülteciler Sahra Çölü'nü aşarak komşu ülkelere sığınma arayışında.

Cezayir 14 aydan uzun süredir 13 binden fazla mülteciyi zorla Sahra Çölü'ne sürüyor. Aralarında çocukların ve hamile kadınların da bulunduğu mülteciler, yanlarında yiyecek yahut su olmaksızın Sahra Çölü'nden kendilerini kabul edecek ülkelere doğru yürümeye mecbur bırakılmış durumda.

Sahra Çölü'ne ölenlerin sayısı bilinmiyor

Cezayir tarafından Sahra Çölü sürülen mülteciler ve sığınmacılar 48 santigrat dereceyi aşan sıcaklıklarda yürümek zorunda. Hiçbir insanın yahut insan eserinin bulunmadığı 15 kilometrelik ıssız bir yolu aştıktan sonra aralarından şanslı olanlar, Nijer'in sınır bölgesindeki Assamaka yerleşimine ulaşabiliyor.

Geriye kalanlar ise Birleşmiş Milletler'e bağlı kurtarma görevlileri onları bulana kadar çölde oradan oraya sürükleniyor. Bilinmeyen sayıda insan bu yolculukta hayatını kaybetmiş durumda. Associated Press'in ulaştığı bu mülteciler yaşadıklarına dair bilgiler paylaştı.

Cezayir sınırdışı ediyor

Yolculuğu esnasında hamile olan ve bebeğini kaybeden Janet Kamara Liberyalı. Kamara "Kadınlar, erkekler ölü halde yatıyordu. Başka insanlar çölde kayboldu çünkü yolu bilmiyorlardı. Herkes kendi başının çaresine bakmak zorundaydı." ifadelerini kullanıyor.

Cezayir 2017 yılının Ekim ayından bu yana mültecileri kitleler halinde sınır dışı ediyor. Cezayir'in bu kararın arkasında, Avrupa Birliği'nin Kuzey Afrika ülkelerine Akdeniz'i yahut İspanya sınırını aşarak Avrupa'ya gelen mültecileri durdurması için baskı yapması yatıyor. Bir Avrupa Birliği sözcüsü, Avrupa Birliği'nin Cezayir'in ne yapmakta olduğunun farkında olduğunu ancak egemen ülkelerin uluslararası hukuka uygun düştüğü sürece mültecileri ülkesinden ihraç edebileceğini ifade etti.

Bedeli mülteciler ödüyor

Nijer'in aksine Cezayir mülteci krizini çözmek üzere Avrupa Birliği tarafından ayrılan fondan para almıyor. 2014 ile 2017 yılları arasında 110 milyon dolardan fazla para almasına rağmen Cezayir'e bu tarihten sonra verilen paranın kesilmesi mültecileri ülkesine kabul etmiyor olmasının nedenlerinden biri. Cezayir ve Avrupa Birliği arasındaki siyasi durumun bedelini, sayısı 10 bini aşan mülteci Sahra Çölü'nde canlarıyla ödüyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.