Cezayir ile Fas arasında 'Portekiz ile ilişki kurma' yarışı

Cezayir ile Fas arasında 'Portekiz ile ilişki kurma' yarışı

Cezayir ve Fas'ın Batı Sahra ihtilafında Portekiz'in desteğini kazanma mücadelesi içerisinde olduğu belirtiliyor.

Cezayir'in İspanya'nın Kuzey Afrika'daki nüfuzunu kırmak için İtalya ve Portekiz'le iş birliğini güçlendirme arayışında olduğu belirtiliyor.

Middle East Monitor'un Cezayir merkezli Echorouk gazetesinden aktardığı habere göre, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun'un Portekiz ziyaretinin amacı Fas ve İspanya'yı kuşatmaktı.

Gazete, Tebbun'un Portekiz ziyaretinin, Fas Başbakanı Aziz Ahnuş'un başkent Lizbon'ya yaptığı ziyaretten hemen bir hafta sonra gerçekleştiğine dikkati çekti.

Portekiz'in siyasi ve ekonomik iş birliği konusunda Fas ve Cezayir'den yararlanma arayışında olduğunu belirten Echorouk gazetesi, Lizbon yönetiminin Batı Sahra ihtilafında ne Fas'ı ne de Cezayir'i desteklediğini hatırlattı. Portekiz, iki ülkeyle son dönemdeki ilişkilerine rağmen, Batı Sahra meselesinde BM kararını desteklemiş ve her iki ülkeyle de dostluk anlaşmaları imzalamıştı.

Portekiz iki hafta önce yapılan bir zirvenin ardından Fas ile çeşitli ekonomik alanlarda dikkat çekici anlaşmalara imza atmıştı.

Lizbon yönetimi ayrıca Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun'la da yine aynı önemde anlaşmalar sağladı.

Öte yandan Cezayir'in son üç yıl içinde Fransa ile yaşanan krizlere yanıt olarak İtalya'ya bağlarını güçlendirmeye çalıştığı ve İspanya'nın Batı Sahra'da Fas'ın tutumunu desteklemesine cevap olarak da İtalya ile iş birliği düzeyini artırdığı biliniyor.

Kaynak: Mepa News

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.