Cezayir'de İslamcı partiler 1992'den bu yana ilk seçim zaferine hazırlanıyor

Cezayir'de İslamcı partiler 1992'den bu yana ilk seçim zaferine hazırlanıyor

Cezayir'de 1990'lı yıllarda ezici bir üstünlükle seçimlerden galip ayrılan İslami Selamet Cephesi sonrasında İslamcılar ilk seçim zaferinin yakın olduğu görüşünde.

Cezayir'de 1990'lı yıllarda ezici bir üstünlükle seçimlerden galip ayrılan İslami Selamet Cephesi dönemi sonrasında İslamcılar ilk seçim zaferinin yakın olduğu görüşünde.

Reuters'ın aktardığı habere göre, ülkede Haziran ayında düzenlenecek parlamento seçimlerinin favorilerinden biri de siyasal İslam düşüncesini benimseyen İslamcı partiler.

Uzun yıllardır seküler askeri güçlerin etkisiyle idare edilen bir sisteme sahip Cezayir'de 1990'lı yıllarda İslami Selamet Cephesi seçimlerden ezici bir zaferle çıkmıştı. Bu zaferin ardından ordu bir darbe gerçekleştirmiş ve ülkede iç savaş patlak vermişti.

Protestoların ardından gelen değişim

Ülkede uzun süredir devam eden protesto hareketleri 2019 yılında, 1999'dan bu yana devlet başkanı olan Abdulaziz Buteflika'nın istifasına yol açmıştı.

Buteflika'nın yanı sıra birçok üst düzey siyasi isim de tasfiye olmuştu. Ülkedeki siyasi değişim süreci, İslamcı partilerin yeniden güç kazanmasına ve seçimlere girmesine olanak sağladı.

Siyasal İslam düşüncesini benimseyen en güçlü İslamcı partilerden biri olan Hareket el Bina'nın lideri Abdulkadir Ben Kureyne (Bengrina), kendilerinin seçimlerde ipi göğüsleyeceği görüşünde.

Bengrina, seçimleri kazandıkları takdirde reform girişimlerine, ekonomik, adli ve idari iyileştirmelere gideceklerini ifade ediyor.

Bengrina 2019 yılındaki başkanlık seçimlerinde 1.5 milyon oy almıştı.

Cezayir'de Hareket el Bina, Adalet ve Kalkınma Cephesi, İslami Diriliş Hareketi (Nahda), Barış için Toplum Hareketi (Hamas), Ulusal Islah Hareketi, Cezayir'de Demokrasi Hareketi gibi İslamcı partiler bulunuyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.