CHP’li Şeker: Hayati önem taşıyan ilaçlar bulunamıyor

CHP’li Şeker: Hayati önem taşıyan ilaçlar bulunamıyor

CHP'li Dr. Ali Şeker, son aylarda ilaçlara erişimde yaşanan sıkıntılar nedeniyle Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın yanıtlaması için meclise soru önergesi verdi.

CHP İstanbul Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr. Ali Şeker, son aylarda ilaçlara erişimde yaşanan sıkıntıları Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya yönelttiği soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı.

Şeker, “İlaçların piyasaya arzında ve ruhsatlandırılmasında yaşanan bu sıkıntıların sebeplerinin araştırılması ve arz sıkıntısının çözümü Sağlık Bakanlığı’nın öncelikli görevleri arasında olmalı” dedi.

2018 yılının ikinci yarısında döviz kurlarında yaşanan artışın ülke ekonomisinde çok boyutlu etkiler yarattığını, döviz kurlarında yaşanan artışın vatandaşın temel ihtiyaçlarına da yansıdığını söyleyen CHP’li Şeker, “TUİK %20.30 oranında bir enflasyon açıkladı. Fiyatlarda yaşanan bu artış vatandaşlarımızı sağlık açısından da olumsuz etkiledi” dedi.

CHP’li Şeker Sağlık Bakanı’ndan aşağıdaki sorulara yanıt istedi:

  1. Erişiminde sıkıntı bulunan ve Sağlık Bakanlığı tarafından tespiti yapılan ilaç sayısı kaçtır? Bu ilaçlardan kaçı temel ilaç kategorisindedir? Bu ilaçların kaçının eşdeğeri bulunmamaktadır? Erişiminde sıkıntı bulunan temel ilaçların ve eşdeğeri bulunmayan ilaçların isimleri nelerdir?
  2. Piyasada bulunmayan ve TEB tarafından 144 adet olarak açıklanan bu ilaçların bulunmama sebebi nedir?
  3. Piyasada erişiminde sıkıntı yaşanan ilaçların tespiti ve erişim sıkıntısının çözümüne ilişkin olarak Sağlık Bakanlığı tarafından ne gibi tedbirler alınmaktadır?
  4. İlaç firmalarının hayati öneme haiz ilaçları piyasaya sunmadığı iddialarına yönelik Sağlık Bakanlığı tarafından ne gibi inceleme ve denetimler yapılmaktadır? Bu inceleme ve denetimler sonucunda Sağlık Bakanlığı tarafından ne gibi yaptırımlar uygulanmaktadır?
  5. İlaçların piyasaya arzında ve ilaçlara erişimde yaşanan bu sıkıntıların son bulması ve bir daha tekrar etmemesi için ne gibi tedbirler alınması düşünülmektedir?
  6. Eşdeğeri olmayan ilaçlara erişim sağlayamadığı için sağlık sorunu yaşayan vatandaşlarımızın sayısı kaçtır?

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.