MEB Cahit Zarifoğlu'nun kitabını CHP'nin talebiyle tavsiye listesinden çıkardı

MEB Cahit Zarifoğlu'nun kitabını CHP'nin talebiyle tavsiye listesinden çıkardı

Cahit Zarifoğlu'nun "Bir Değirmendir Bu Dünya" kitabı CHP’nin  isteğiyle Milli Eğitim Bakanı tarafından tavsiye listesinden çıkarıldı.

Atatürk’e ve CHP’ye eleştiride bulunan ve "cihad fetvası verdiği" öne sürülen “Bir Değirmendir Bu Dünya” kitabı tavsiye listesinden çıkarılarak soruşturma başlatıldı.

Kitap, Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından öğrencilere “okutulması zorunlu” olarak tavsiye edilenler arasında yer alıyordu.

CHP’li Özgür Ceylan’ın konuyla ilgili verdiği soru önergesinin ardından, Milli Eğitim Bakanlığı kitapla ilgili okullara yazdığı yazıda, “Bahse konu kitabın yerine Kemal Tahir’in “Esir Şehrin İnsanları” kitabının tavsiye edildiği” ve “sorumlular hakkında soruşturma açıldığı” bildirildi.

CHP İl Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullarda okutulması zorunlu tutulan Cahit Zarifoğlu’nun Bir Değirmendir Dünya kitabının içeriği hakkında basın açıklaması yapmış, açıklamanın ardından Cumhuriyet Başsavcılığı’na gidilerek suç duyurusunda bulunulmuştu.

“Milli Eğitim Müdürü görevden alınsın” talebi

Parti İl Başkanı Güneşhan, açıklamasının sonunda; İl Milli Eğitim Müdür Osman Özkan’ı işaret ederek şu sözlerle görevden alınmasını istedi: “Millî Eğitim Bakanlığı, öğrencilere ayrımcı, ötekileştirici, hakaret içeren ve dogmatik kitapların okutulmasını ve kullanılmasını öneren kişi veya kişiler hakkında gerekli yasal işlemleri bir an evvel başlatmalıdır. Çağdaş ve modern eğitimle bağdaşmayan ve yürürlükte olan kararlar kaldırılmalıdır.Ayrıca Sayın Valimizden , Anayasaya aykırı olan ve öğrencilerimize kin ve nefreti aşılayacak bu kitabı okullarda okutmak isteyen ve Çanakkale’ ye yakışmayan İl Milli Eğitim Müdürü hakkında yasal işlem başlatmasını ve kamuoyunun vicdani boyutunu da düşünerek görevden almasını talep ediyoruz.”

Söyleyeceklerini söyleyebilirler, bakanlığa açıklamamı yaptım”

Görevden alınması için çağrıda bulunulan İl Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan, yerel bir gazeteye konuyla ilgili yaptığı açıklamasında; “Onlar da söyleyebilirler onu. Bir kitabın üzerinden bu kadar uzatılmamalı.Bir kusurun bir eksiğin üzerinden doğru değil.Onlar söyleyeceklerini söyleyebilirler. Ben bakanlığa gerekli açıklamamı yaptım” ifadelerini kullandı.

Zarifoğlu yerine Kemal Tahir

Özkan, kitabın müfredattan çıkarılarak yerine Kemal Tahir’in bir kitabının eklediğini ifade ederek; “Zaten kitabı değiştirdik. Onu çıkarıp yerine Kemal Tahir’in bir kitabını ekledik.Komisyon marifeti ile yapılmış bir durum var.Orada ilgili komisyonun planladığı ve müfredatta da ismi geçen yazarlardan bir tanesi. Burada suçlayıcı bir şey çalışanlarım için söylemem.” dedi

CHP Çanakkale İl Başkanı İsmet Güneşhan Zarifoğlu hakkında “Kitabın yazarı Cumhuriyet felsefesine, Laikliğe ve Atatürkçülüğe karşıtlığıyla bilinen ve AKP ideolojisine dayanak olan dinci ve kinci nesil yetiştirme anlayışına en bariz örneklerden biridir. Kitabın muhtelif bölümlerinde geçen ifadeler akla, mantığa ve vicdana sığmayacak kadar Cumhuriyet değerlerini, çağdaş uygarlık anlayışını aşağılayan çirkin ifadelerle doludur." ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum