CIA belgeleri: Usame bin Ladin ne izliyordu?

CIA belgeleri: Usame bin Ladin ne izliyordu?

CIA, Ladin'in kişisel bilgisayarından çıkan görsel içerikleri yayınladı.

ABD'nin düzenlediği baskınla 2011 yılında öldürülen El Kaide lideri Usame bin Ladin'e ait yüzlerce GB büyüklüğündeki dijital malzeme CIA tarafından yaklaşık 2 yıl önce yayınlanmıştı.

Yaklaşık 500 GB büyüklüğündeki dijital verilerin bir bölümü görsel içeriklerden oluşuyor. Pakistan'ın Abbotabad şehrindeki evine düzenlenen baskın sırasında Bin Ladin'in kişisel bilgisayarından ele geçirilen belgelere Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) internet sitesinden ulaşılabiliyordu.

Belgelerin açıklanmasının ardından konuşan zamanın CIA Direktörü Pompeo, "Bugün yayınladığımız, baskın sırasında ele geçirilen El Kaide'ye ait mektuplar, ses kayıtları, videolar ve diğer malzemeler Amerikan halkının örgütün çalışma şekli ve planlarına dair daha derinlikli bir bakış açısı kazanmasına olanak sağlıyor." demişti.

Usame bin Ladin, Pakistan'ın Abbotabad şehrindeki evine düzenelen baskında öldürülmüştü

Videolarda ne vardı?

Bin Ladin'in eşi ve çocuklarıyla birlikte yaşadığı, Pakistan'ın Abbotabad şehrindeki evinde ele geçirilen videolar birbirinden oldukça farklı içeriklere sahip.

Toplamda yaklaşık 170 GB büyüklüğündeki videolarda Tom ve Jerry çizgi fimlerine, kadınların yoğun ilgi gösterdiği el işi oya, dantel yapımı videolarına ve patlayıcı yapımı eğitim görüntülerine kadar geniş bir yelpaze birbirinden farklı içeriklere rastlamak mümkün.

2004 yılında Irak'ta kafası kesilerek öldürülen 49 yaşındaki Amerikalı Jack Hensley'in video görüntüleri de ele geçirilen dijital malzemeler arasında yer alıyor.

Ayrıca çoğunlukla çocuklara hitap eden Hollywood yapımlarından Karınca Z, Arabalar, Geleceğin Kahramanları, Cesur Civciv animasyon fimlerinin yanısıra Ölümcül Deney filmi de Ladin'in kişisel bilgisayarından çıkan videolar arasında bulunuyor.

Popüler videolar izlenmiş

CIA tarafından yayınlanan, Ladin'in bilgisayarından ele geçirilen videolarda dünyadaki internet kullanıcıları arasında popüler olan birçok video bulunuyor.

Popüler videolara ek olarak, 11 Eylül saldırıları hakkında komplo teorilerinin olduğu filmler de bilgisayar da bulundu. Bu filmlerden biri olan "Loose Change" filminde 11 Eylül saldırılarının arkasında El Kaide'nin değil, ABD hükümeti ve dönemin ABD Başkanı George Bush'un olduğu yönündeki komplo teorisi savunuluyordu.

Verileri değerlendiren uzmanlar, bilgisayarın Usame bin Ladin'in yanısıra diğer aile üyeleri, eşi ve çocukları tarafından da kullanıldığı yönünde görüş belirtiyor.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.