CIA mahkumlar üzerinde 'doğruluk serumunu' denedi

CIA mahkumlar üzerinde 'doğruluk serumunu' denedi

ABD merkezli Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği, yayınladığı bir raporda CIA'in mahkumlar üzerinde "doğruluk serumu" denediğini açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri merkezli Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği'nin yayımladığı bir raporda, ülkenin istihbarat birimi CIA tarafından mahkumlar üzerinde 'doğruluk serumu' denendiği ortaya çıkarıldı.

Rapora göre 11 Eylül saldırılarından sonra çalışmalara başlayan CIA, birçok doktor, psikolog, tıbbi asistan ve hemşire ile 'doğruluk serumu' olarak adlandırılabilecek ve sorgudaki zanlılardan daha fazla bilgi almayı sağlayacak bir ilaç geliştirmeye çalıştı.

Proje kapsamında 2002-2007 yılları arasında 97 tutuklu üzerinde denemeler yapıldığı ve bu kişilerin işkence olarak değerlendirilebilecek muamelelere tabi tutuldukları belirtildi.

'Versed' adlı sakinleştirici ilaç baz alınarak yürütülen çalışmalar sonucunda CIA araştırmayı "denemeye değer" olarak nitelendirse de en sonunda ilacı kullanmamaya karar verdiği ifade edildi.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği'nin dava açarak elde ettiği bilgiler ışığında ayrıca, CIA bu projeyi Adalet Bakanlığı'na da bildirmeden kaçak olarak yürüttü.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.