"Cihat yanlısı isyan tüm Batı Afrika'yı yutabilir"

"Cihat yanlısı isyan tüm Batı Afrika'yı yutabilir"

Batı Afrikalı liderler, bölgede gücünü artıran cihat yanlısı gruplara dikkat çekmeye devam ediyor.

Batı Afrikalı liderler ve Avrupalı bakanlar, Gana'nın başkenti Akra'da bir araya geldi.

Gana Devlet Başkanı Nana Addo Dankwa Akufo-Addo, zirvede, bölgede artan cihat yanlısı etkinliğe dikkat çekti.

Bölgede, merkezde Mali ve Burkina Faso olmak üzere, çeşitli grupların etkinliği artış gösteriyor. El Kaide'nin Batı Afrika yapılanması Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin (CNİM) bölgedeki birçok ülkeye etkinliğini yaymış durumda.

Gana lideri Akufo-Addo, bölgedeki grupların başarılarından cesaret bulduğunu ve yeni alanlar elde etme arayışında olduğunu kaydetti.

Akufo-Addo, durumun kötüye gittiğini ve cihat yanlısı isyanın tüm Batı Afrika'yı yutma tehdidi arz ettiğini dile getirdi.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, bölgedeki çatışmanın Gine Körfezi ülkelerine sıçramasının artık bir tehdit değil gerçeklik haline geldiğini belirtti.

2012 yılından bu yana Mali'den diğer Batı Afrika ülkelerine yayılan cihat yanlısı gruplar, son dönemde bölgede saldırılarını artırmış durumda.

Öte yandan cihat yanlısı gruplar, Batı Afrika'nın kıyı kesimlerindeki ülkelerde de zaman zaman saldırılar gerçekleştiriyor.

Togo yönetimi, bu saldırılara bir önlem olarak ülkenin kuzeyinde olağanüstü hal ilan etme kararı almıştı.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.