Çin ABD ürünlerine ek gümrük vergilerini askıya aldı

Çin ABD ürünlerine ek gümrük vergilerini askıya aldı

Çin, ABD ürünlerine uygulanması planlanan ek gümrük vergilerini askıya aldı.

Çin ve ABD’nin ticaret müzakerelerinin ilk aşamasında anlaşma sağlamasının ardından Çin, ABD ürünlerine uygulanması planlanan ek gümrük vergilerini askıya aldı.

Çin Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ABD'den ithal edilen ürünlere yüzde 5 ve 10 düzeyinde uygulanması planlanan ilave vergilerin askıya alındığı ve  bu tarifenin ABD'den ithal edilen otomotiv ve yedek parçalarını kapsadığı ifade edildi.

Söz konusu adım, ABD Başkanı Donald Trump’ın, "Çin ile çok geniş kapsamlı bir birinci evre ticaret anlaşması üzerine anlaştık” diyerek, Çin'e 15 Aralık'ta uygulanması planlanan cezai vergi artışının iptal edildiğini duyurmasının ardından geldi.

Çin Ticaret Bakanlığı da, geçtiğimiz Cuma günü ABD ile vergilerin kademeli olarak kaldırılması ve fikri mülkiyet haklarının korunmasını içeren küçük bir anlaşmaya varıldığını açıkladı.

İki taraf, 21 ay önce dünyanın en büyük iki ekonomik gücü arasında başlayan ihtilafta önemli bir atılım olacak anlaşmayı henüz imzalamadı.

Trump, bir süre önce Çin’in 160 milyar dolarlık ihracat malına 15 Aralık’tan itibaren yüzde 15 ek vergi getirme tehdidinde bulunmuştu. Çin ise buna misilleme olarak 15 Aralık'tan itibaren, ABD menşeli otomobillere yüzde 25, yedek parçalarına da yüzde 5 ek gümrük vergisini yeniden başlatacağı açıklamıştı. Çin, ABD ile daha önce varılan mutabakat kapsamında söz konusu vergileri iki kez askıya almıştı.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.