Çin, ABD'den sonra kendi sıkı para politikasını gevşetme kararı aldı

Çin, ABD'den sonra kendi sıkı para politikasını gevşetme kararı aldı

ABD'nin para politikasını gevşetmesi üzerine Çin de sıkı para politikasını gevşetme kararı aldı. Peki Çin, para birimi yuanın dolar karşısında değerlenmesinden neden rahatsız oldu?

Pekin yönetimi sıkı para politikasından vazgeçeceğini duyurdu. Bu kararın alınmasının ABD'deki parasal genişlemeden ve enflasyon artışından kaynaklandığın düşünülüyor.

Son dönemde sıkı para politikası izleyen Çin bu politikadan vazgeçip parasal genişlemeye gideceği, piyasaya sürdüğü yuan miktarını artıracağını açıkladı.

Son dönemde ABD yönetiminin açıkladığı trilyon dolarlık yüklü paketler karşılamak için ABD'nin piyasaya dolar sürmeyi artırması, bu ülkede yükselen enflasyon ve dolardaki reel kayıp beklentileriyle Çin'in sıkı para politikası birleşince Çin'in para birimi yuan, dolar karşısında düzenli olarak değer kazanmaya başlamıştı.

Yuan'ın dolar karşısında giderek değer kazanması ABD'ye her sene yüzlerce milyar dolar ürün ihracında bulunan Çin'in ihracat politikasını zora soktuğundan Çin'in sıkı para politikasını terk ettiği düşünülüyor.

Bu karar Çin'in daha çok yuan basacağı anlamına da geldiğinden ekonomisindeki yavaşlamanın tesiriyle bütçe açığından endişe eden Pekin yönetiminin elini de rahatlatacak bir gelişme olarak görülüyor.

20. yüzyılın başından bu yana dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'nin en yakın rakibi Çin'in ilerleyen dönemde bu alanda ABD'yi geçmesi bekleniyor.

2021 itibariyle ABD'nin ekonomik büyüklüğü 22,6 trilyon dolar, Çin'in ekonomik büyüklüğü ise 16,6 trilyon dolar seviyesinde. 

Çin'de düşen yüksek büyüme oranlarının bu ülke ekonomisinin ABD ekonomisini geçeceği tarihi ileriye atması bekleniyor. Aralarındaki rekabete rağmen iki ülke yüzlerce milyar dolarlık yıllık dış ticaret hacmiyle birbirinden faydalanmayı sürdürüyor.

Çin'in ekonomik büyümesinde ABD'ye yönelik ihracatı önemli bir yer tutuyor. Bu nedenle iki ülkenin para politikalarındaki değişimler birbirlerini yakından ilgilendiriyor.

Geçmiş planlamalarda Çin ekonomisinin 2023 itibarıyla ABD'yi geçip dünyanın en büyük ekonomisi olacağı belirtiliyordu.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.