"Çin ABD'nin Uygur yaptırımına sessiz kalmayacak"

"Çin ABD'nin Uygur yaptırımına sessiz kalmayacak"

Çin, ABD'nin Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlalleri sebebiyle Çinli yetkililere uygulayacağı yaptırımlara sessiz kalmayacaklarını ve karşılık vereceklerini söyledi.

Çin, Amerikan yönetiminin Doğu Türkistan'da Müslüman Uygur Türklerine yönelik insan hakları işlendiği gerekçesiyle Çinli yetkililere yaptırım uygulaması durumunda buna sessiz kalmayacaklarını bildirdi. Çin’in Washington Büyükelçisi Cui Tiankai herhangi bir yaptırıma “orantılı olarak” karşılık vereceklerini söyledi.

Euronews'in haberine göre, Çinli diplomat Cui, "Çin’in Sincan'daki eylemlerinin Irak ve Suriye’de teröristlerle mücadele eden Amerikan askerleriyle kıyaslandığında çifte standardın görüleceğini" ileri sürerek, bölgedeki insan hakları ihlallerini "terörizmle mücadele" olarak gösterdi.

“IŞİD ile savaşan bazı Amerikalı yetkililere yaptırım uygulanacağını düşünebiliyor musunuz?” diye soran Cui, “Eğer yaptırım getirilirse aynı şekilde karşılık vermeliyiz” dedi.

Cui, Çin yönetiminin ne tür yaptırımlar uygulayabileceğine ilişkin ayrıntılı bilgi vermedi.

Amerikalı yetkililer, Trump yönetiminin Doğu Türkistan'daki Müslüman Uygurlara yönelik baskılarından dolayı Doğu Türkistan'daki Komünist Parti Sekreteri olan Chen Quanguo’nun da aralarında bulunduğu Çinli yetkililer ve şirketlere yaptırıma hazırlandığını bildirmişti.

Amerikan yönetiminin Sincan Komünist Parti Sekreteri Chen’e yönelik olası bir yaptırıma misillemelerinin nasıl olacağının sorulması üzerine Cui, “Neler olacağını göreceğiz. Her şeyi orantılı yapacağız.” yanıtını verdi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.