Çin: Hindistan'la daha fazla çatışma istemiyoruz

Çin: Hindistan'la daha fazla çatışma istemiyoruz

Çin ve Hindistan askerlerinin iki ülke sınırında çatışması sonrası Pekin, sınırda daha fazla çatışma istemediğini bildirdi.

Çin ve Hindistan askerlerinin iki ülke sınırında çatışması ve en az 20 Hint askerinin hayatını kaybetmesinin ardından Çin tarafından tansiyonu düşürmeye yönelik bir açıklama geldi. Açıklamada, Çin’in sınırda daha fazla çatışma istemediği ifade edildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian yaptığı açıklamada, söz konusu çatışmalarla ilgili olarak Çin tarafının suçlanamayacağını söylerken sınırda durumun kontrol altında ve durağan olduğunu söyledi.

Hindistan tarafındaysa Başbakan Narendra Modi'nin olaya ilişkin yapacağı açıklama bekleniyor. Hint medyasında yer alan haber ve köşe yazılarında Çin'e yanıt verilmesi gerektiği şeklindeki görüşlerin ağır bastığı görülüyor.

Öte yandan Birleşmiş Milletler’den de iki ülkeye uyarı geldi. BM Sözcüsü Eri Kaneko yaptığı açıklamada “Hindistan ve Çin arasındaki kontrol noktasından gelen şiddet ve ölüm haberlerinden kaygı duyuyoruz. İki ülkenin tansiyonu düşürmeye dair adımlarına ilişkin adımlarını da not ediyoruz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da ABD'nin, iki ülke arasındaki gerginliği dikkatle takip ettiği belirtildi. Bakanlıktan bir yetkili, ABD Başkanı Donald Trump ve Hindistan Başbakanı Modi’nin, sınırdaki gerginlik konusunda iki hafta önce bir telefon görüşmesi de yaptıklarını hatırlattı.

Çin ve Hindistan arasında 45 yıldan bu yana ilk kez bu şekilde sert bir çatışma yaşanıyor. Bölgede gerginlik, Hindistan'ın yapmaya başladığı yol nedeniyle arttı. Çin'in yolun kendi topraklarını ihlal ettiğini öne sürerek inşaatın durdurulmasını talep etmişti.

Çatışmaya ilişkin olarak Hindistan tarafından yapılan açıklamada, 20 Hint askerinin öldüğü, 17’sinin yaralandığı ve bazı askerlerinin de esir düştüğü belirtildi. Çin tarafıysa kayıplara ilişkin herhangi bir bilgi paylaşmadı.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.