Çin ile Hindistan arasında çatışma: Onlarca asker öldü ve yaralandı

Çin ile Hindistan arasında çatışma: Onlarca asker öldü ve yaralandı

Tartışmalı Keşmir bölgesinin doğu kesiminde Hindistan ve Çin orduları arasında çatışma çıktı.

Tartışmalı Keşmir bölgesinin doğu kesiminde Hindistan ve Çin orduları arasında çatışma çıktı. Hindistan, çatışmada en az 20 askerinin öldüğünü açıkladı.

Keşmir'in doğusundaki Ladah yakınlarında, Çin kontrolündeki Aksay Çin ile Hint kontrolündeki Keşmir arasında yer alan Galvan Vadisi'nde meydana gelen söz konusu çatışma, sınır hattında 45 yıldır yaşanan ilk ölümcül çatışma oldu.

BBC'nin haberine göre, Hindistan Dışişleri Bakanlığı, Çin'in geçen hafta uzlaşılan kontrol bölgesi anlaşmasını ihlal ettiğini öne sürdü. Çin Dışişleri Bakanlığı ise Hint askerlerinin Pazartesi günü sınırı iki kez ihlal ettiğini, Çin askerlerine saldırdığını ve provokasyonda bulunduğunu iddia etti.

Çin, kendi askerlerine dair bir kayıp açıklamasında bulunmadı. Ancak Çin tarafından da çok sayıda askerin öldüğü, çatışmanın boyutlarının açıklanandan daha büyük olduğu ifade ediliyor.

Keşmir krizi

Keşmir'de Hindistan, Pakistan ve Çin'in hak iddia ettiği bölgeler var. Bölgenin dağlık, buz kaplı ve nehirlerle dolu yapısı, sınırların belirlenmesini zorlaştırıyor.

Hindistan ve Çin geçmişte yalnızca bir kere, 1962'de savaşmış, Hindistan büyük bir yenilgi yaşamıştı. Çin'in Hindistan'ın kuzeydoğusuna girmesiyle başlayan savaşta iki taraftan toplam 2 binden fazla asker yaşamını yitirmişti.

4 bin 250 metre yükseklikteki dağlık bir coğrafyada bir ay kadar süren savaşın ardından ateşkes anlaşması imzalanmış ve iki ülke, savaş öncesi sınırlarına dönmüştü. Hindistan, Çin'in bölgede 38 bin kilometrekare toprağını işgal ettiğini savunuyor.

Son 30 yıl içinde sınır ihtilaflarını çözmek için yapılan görüşmeler sonuçsuz kaldı.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.